Kosovski odbor pozvao 'veterane OVK' da ne putuju kroz Srbiju jer mogu biti uhapšeni

Kosovski Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda pozvao je „veterane bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) da ne putuju kroz Srbiju jer mogu biti uhapšeni“.

„Odbor je i ranije javno pozvao sve one koji su, na ovaj ili onaj način, bili deo OVK, da ne prolaze kroz Srbiju jer bi mogli da budu uhapšeni, što se i dogodilo“, piše u saopštenju.

Dalje se kaže da je „na osnovu zahteva Srbije Interpolu, izvestan broj Albanaca uhapšen u zapadnim zemljama i postojao je rizik od izručenja Srbiji“, a medju uhapšenima je bilo i „visokih vojnih lidera OVK i visokih političkih lidera Kosova – predsednik, premijer, ministri“, naveo je Odbor.

Odbor je ukazao da je „Srbija veoma posvećena nalaženju što više ‘dokaza’ i svedoka protiv Albanaca optuženih i pritvorenih u Hagu“ i da je „pojačala sve mehanizme koji se u Hagu mogu koristiti ili zloupotrebiti“.

„Odbor ima informacije da je Srbija pribavila potpunu listu ratnih veterana OVK, tako da, ako im se ukaže prilika, mogu da ih uhapse i primoraju na lažno svedočenje ili pretvore u saučesnike. Postoje slučajevi kada su takvi članovi (OVK) boravili u Srbiji, a zatim se pojavili kao svedoci u sudskim postupcima na Kosovu, ili su na spisku zaštićenih svedoka u Hagu“, naveo je Odbor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar