U trendu

Kosovski odbor pozvao 'veterane OVK' da ne putuju kroz Srbiju jer mogu biti uhapšeni

Kosovski Odbor za zaÅ¡titu ljudskih prava i sloboda pozvao je „veterane bivÅ¡e Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) da ne putuju kroz Srbiju jer mogu biti uhapÅ¡eni“.

„Odbor je i ranije javno pozvao sve one koji su, na ovaj ili onaj način, bili deo OVK, da ne prolaze kroz Srbiju jer bi mogli da budu uhapÅ¡eni, Å¡to se i dogodilo“, piÅ¡e u saopÅ¡tenju.

Dalje se kaÅŸe da je „na osnovu zahteva Srbije Interpolu, izvestan broj Albanaca uhapÅ¡en u zapadnim zemljama i postojao je rizik od izručenja Srbiji“, a medju uhapÅ¡enima je bilo i „visokih vojnih lidera OVK i visokih političkih lidera Kosova – predsednik, premijer, ministri“, naveo je Odbor.

Odbor je ukazao da je „Srbija veoma posvećena nalaÅŸenju Å¡to viÅ¡e ‘dokaza’ i svedoka protiv Albanaca optuÅŸenih i pritvorenih u Hagu“ i da je „pojačala sve mehanizme koji se u Hagu mogu koristiti ili zloupotrebiti“.

„Odbor ima informacije da je Srbija pribavila potpunu listu ratnih veterana OVK, tako da, ako im se ukaÅŸe prilika, mogu da ih uhapse i primoraju na laÅŸno svedočenje ili pretvore u saučesnike. Postoje slučajevi kada su takvi članovi (OVK) boravili u Srbiji, a zatim se pojavili kao svedoci u sudskim postupcima na Kosovu, ili su na spisku zaÅ¡tićenih svedoka u Hagu“, naveo je Odbor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar