Brnabić: Mladi treba da nas nateraju da budemo politički pametniji

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da mladi u regionu Zapadnog Balkana treba da izvrše pritisak na političke lidere, kako bi oni bili politički pametniji i aktivniji, jer će to doneti „velike stvari“.

„Ako budemo politički pametni i ako se svi vi mladi ljudi aktivirate, da napravite tu energiju i pritisak da mi budemo politički pametniji i aktivniji, mislim da su velike stvari pred nama u regionu Zapadnog Balkana“, rekla je Brnabićeva na otvaranju Trećeg regionalnog foruma mladih (Third Regional youth forum) u Novom Sadu.

Na forumu, koji se održava naredna tri dana u Novom Sadu, učestvuje 200 mladih iz svih zemalja Zapadnog Balkana.

Premijerka je kazala d trenutno postoji veliki broj inicijativa za regionalnu saradnju, na političkom i ekonomskom planu, podsećajući da se dijalog medju mladima može voditi i kroz „Berlinski proces“, čiji je forum deo.

„Jedina stvar oko koje žalim i koja je izvor moje lične frustracije jeste efikasnost, odnosno nedostatak efikasnosti, jer svaki dan koji propustimo je šest ili više meseci u realnom vremenu“, rekla je Ana Brnabić i pozvala mlade da ne propuste da svaki dan urade sve što mogu za napredak i razvoj, kako svoj lični, tako i okruženja u kojem žive.

Podsetila da će Novi Sad sledeće godine biti Evropska prestonica mladih, a 2021. kulture, te da kroz te dve teme može da se dodje do prevazilaženja „teških tema koje ovaj region nosi sa sobom“.

„Kada govorimo o teškim temama koje ovaj region nosi sa sobom, mislim da ne postoji bolji razlog da spajamo temu omladine i kulture, jer je kultura važna, širi razumevanje, shvatanje i vidike, pa samim tim i toleranciju. Novi Sad će sigurno biti centar Srbije i celog regiona do 2021. godine i nadam se da će svima nama pomoći da dalje širimo ove vrednosti“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je kao predsednica Vlade Srbije, koja se prihvatila tog odgovornog i izazovnog posla, „optimista za region Zapadnog Balkana“.

Mlade iz celog regiona pozdravio je na otvaranju i direktor Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) Djura Blanuša, koji je poručio da će u naredna tri dana pokušati da kroz forum, zajedno sa 200 mladih, odgovore na pitanja kako da „još više Evrope dodje u region i da region bude prisutniji u Evropi“.

„Vi ste budući ambasadori promena i realizatori one budućanosti koju ovde želimo da vidimo“, poručio je Blanuša i dodao da je kancelarija koju vodi, a koja je smeštena u Tirani, dugoročni partner omladine, kroz „pogled u budućnost, ali i kroz konstruktivni pogled u prošlost“.

Pre zvaničnog otvaranja, sastali su se i gradonačečlnik Novog sada Miloš Vučević s gradonačelnikom Tirane Erionom Velijem, koji je mladima poručio da je Evropa već učinila puno za region, jer je omogućila kretanje, saradnju i činjenicu da se „Srbi i Albanci nalaze danas na istom dogadjaju i razgovaraju o svetloj budućnosti“.

„Zato nam treba nam još više Evrope“, poručio je Veli.

Treći Regionalni forum mladih je deo zvaničnog programa predstojećeg Samita u Londonu, koji će biti održan 9. i 10. jula 2018. godine, a na kom će učestvovati i premijerka Brnabić.

Zaključci sa foruma biće predstavljeni na godišnjem Samitu u okviru „Berlinskog procesa“, kao i na osmom Beogradskom bezbednosnom forumu i Bledskom strateškom forumu.

Generalni pokrovitelj Foruma je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ovogodišnji forum organizuju Evropski pokret u Srbiji – lokalno veće Novi Sad, Beogradski fond za političku izuzetnost i Evropski fond za Balkan, u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za medjunarodnu saradnju (GIZ) i Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih (RYCO).

Podršku ovogodišnjem Forumu pružili su i Vlada Velike Britanije, Grad Novi Sad, Pokrajinska vlada i Savet za regionalnu saradnju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • FILIP

    Draga nasa Premijerko.Malo deluje (da se blago izrazim) neozbiljno,vase obracanje mladima Srbije.U tom svom obracanju,vi apelujete na mlade,da „izvrse pritisak“ na politicare,kako bi ovi bili „pametniji“ (valjda se to podrazumeva). Mislim da one osobe koje se opredele da budu u politici,da vode jednu zemlju,da budu gospodari njihovih zivota,da se podrazumeva,da su to NAJPAMETNIJE osobe,koje u odredjenom vremenu,zive u doticnoj zemlji.Neshvatljivo je, da bi se neko primio recimo Premijerske duznosti,pa onda cekao da neko (bilo mladi,bilo stari) izvrsi na njih kako vi to kazete pritisak,da ih ucini „pametnijima.“Pretpostavljam (mozda gresim) da onaj ko nije dovoljno pametan,da se nece ni prihvatiti odgovornih duznosti oko upravljanja nekom drzavom.!