Hrvatski ministar bi da uskrati pravo Srbima koje još nisu proterali

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da je izjava tehničkog ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaha Orepića skandalozna i da tom izjavom pokušava da se uskrati pravo na jezik i pismo „čak i malom broju Srba koje još nisu proterali iz Hrvatske“.

„Želja da se pronadje bilo kakvo uporište, bez obzira koliko ono bilo lažno i besmisleno, da se srpskom narodu u Hrvatskoj uskrate zagarantovana ljudska prava  –  pravo na jezik i pismo, i na život bez straha od represije državnih organa, samo pokazuje da rukovodstvo Hrvatske ne razume šta su evropske vrednosti“, naveo je Stefanović u saopštenju.

Dodao je da Hrvatska očigledno ne razume ni šta je borba za jednakost i vladavinu prava i „kako se na najbolji način pokazuje da ne podržava fašističke režime, koji su sa srpskim narodom govorili isključivo jezikom malja, noža i jame“.

Ministar unutrašnjih poslova tehničke Vlade Hrvatske Vlaho Orepić izjavio je ranije danas da nakon „brisanja lažnih prebivališta“ u Vukovaru više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih tabli.

„Niko ne želi da kaže istinu, ali ja mislim da već u ovom trenutku, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru nema tih 30 odsto. Ako je to jedino uporište za korišćenje ćirilice u Vukovaru, nakon ovoga, tog uporišta više neće biti. Srpska manjina manipulisala je s nelegalnim prebivalištima“, izjavio je Orepić za „Večernji list“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar