Poslanica traži objašnjenja o gradnji žičare na Kalemegdanu

Poslanica Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije Vesna Mrajanović zatražila je danas od ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića objašnjenja povodom najave gradnje žičare na Kalemegdanu i moguće ugroženosti spomenika kulture.

„Da li je ovaj projekat, koji se direktno tiče prava gradjana na kulturno nasledje kao deo njihovih prava na učešće u kulturnom životu, prošao neophodnu javnu i stručnu raspravu“, pitala je poslanica Marjanović.

U poslaničkom pitanju se traži i objašnjenje da li je poštovana obaveza države da se pri intervencijama ne ugrožavaju kulturne vrednosti i nasledje, a u skladu sa Okvirnom konvencijom Saveta Evrope o vrednostima kulturnog nasledja, koja je u Srbiji ratifikovana.

Vesna Marjanović je, takodje, pitala da li je Ministarstvo kulture izvršilo svoju obavezu da pregleda kulturna dobra i radove koji se izvode na njima, kao i da kontroliše ispunjavanje propisanih uslova za čuvanje tih dobara.

„U kojoj proceduri, na osnovu kojih kriterijuma i stručnih mišljenja je data saglasnost za sprovodjenje radova u okviru navedenog projekta na Beogradskoj tvrdjavi“, kaže se u polaničkom pitanju.

„Konačno, kakav je odgovor Ministarstva kulture i infomisanja na činjenicu da sve veći broj gradjana protestuje smatrajući da se u Beogradu kontinuirano sprovodi urbicid i uništavnje kulturnog identiteta glavnog grada“, pitala je Vesna Marjanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Balkan

    Auh konacno neko da postavi prava pitanja, iskreno i ja bih ali kome i gde a oduvali bi me kao devetu rupu na svirali jer nisam clan nigde i nicega a smetaju mi mnoge stvari pa cak i prica o 50 fonatana kao da je to nesto epohalno. Eto i recimo pasarela em se gradi tako dugo a sta je tu tako tehnicki potrebno uraditi da bi se jedna metalna skalamerija postavila ili ja mozda gresim pa ce ta metalna skalamerija da bude odraz vekovnih teznji gradjana Savamale da lako stignu do Gornjeg grada. Onako usput kada ste obnavljali Kosancicev venac sto niste angazovali nekoga ko bi mogao da restaurira one dizalice koje su nekada radile i vozile tovare sa pristanista u gornji grad, zar mislite da to ne bi moglo da se uradi i da to bude deo atrakcije Sava male. Zivela na postavljena pitanja ali ni vi ni ja necemo dobiti prave odgovore. Ziveli