U trendu

Poslanica traži objašnjenja o gradnji žičare na Kalemegdanu

Poslanica Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije Vesna Mrajanović zatražila je danas od ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića objašnjenja povodom najave gradnje žičare na Kalemegdanu i moguće ugroženosti spomenika kulture.

„Da li je ovaj projekat, koji se direktno tiče prava gradjana na kulturno nasledje kao deo njihovih prava na učešće u kulturnom životu, prošao neophodnu javnu i stručnu raspravu“, pitala je poslanica Marjanović.

U poslaničkom pitanju se traži i objašnjenje da li je poštovana obaveza države da se pri intervencijama ne ugrožavaju kulturne vrednosti i nasledje, a u skladu sa Okvirnom konvencijom Saveta Evrope o vrednostima kulturnog nasledja, koja je u Srbiji ratifikovana.

Vesna Marjanović je, takodje, pitala da li je Ministarstvo kulture izvršilo svoju obavezu da pregleda kulturna dobra i radove koji se izvode na njima, kao i da kontroliše ispunjavanje propisanih uslova za čuvanje tih dobara.

„U kojoj proceduri, na osnovu kojih kriterijuma i stručnih mišljenja je data saglasnost za sprovodjenje radova u okviru navedenog projekta na Beogradskoj tvrdjavi“, kaže se u polaničkom pitanju.

„Konačno, kakav je odgovor Ministarstva kulture i infomisanja na činjenicu da sve veći broj gradjana protestuje smatrajući da se u Beogradu kontinuirano sprovodi urbicid i uništavnje kulturnog identiteta glavnog grada“, pitala je Vesna Marjanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.