Preporuka o razrešenju direktora VBA po zakonu

Ombudsman Saša Janković izjavio je da je razrešenje direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) Petra Cvetkovića tražio u skladu sa Zakonom o zaštitniku građana, jer je njegov posao da obavi kontrolu i preporuči mere.

Janković je za današnji Blic, povodom izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je pogrešio u proceduri kada je tražio smenu direktora VBA, rekao da Zakon o zaštitniku građana stavlja na raspolaganje i javnu preporuku za razrešenje funkcionera.  

„Kamo sreće da ovim proceduralnim stvarima ne moram da opterećujem građane, ali moram. Ne bilo ko, već predsednik je rekao da je zaštitnik građana pogrešio u proceduri, a reč predsednika obavezuje, makar na odgovor“, rekao je Janković.

Janković je objasnio da Nikolić nije odmah odbio preporuku, već je tražio stav ministra odbrane Bratislava Gašića, koji ga je obavestio da direktora VBA treba unaprediti.

„Sve je to formalno ispravno i elegantno urađeno. Zato mi je nejasno o čemu je pričao predsednik Srbije kada je rekao da misli da sam pogrešio u proceduri, a on me je upozorio, pa sam ja prihvatio. Čini mi se da je predsednik prevideo razliku između zakonom propisane preporuke i zakonom propisanog predloga za razrešenje“, rekao je Janković. 

Obmudsman je podsetio da je ključno je da je istim aktom preporučio razrešenje direktora VBA, kao i Gašića, jer su obojica odgovorni za prekoračenje ovlašćenja VBA na štetu prava građana, prikrivanje prekoračenja, ometanje postupka kontrole i odbijanje zakonom propisane saradnje sa ombudsmanom.

Kako je Janković objasnio, zbog toga ministru odbrane koji je ovlašćen za razrešenje direktora VBA, nije preporučio da donese odluku o tom razrešenju. 

Nikolić juče novinarima u Beogradu rekao da misli da je ombudsman pogrešio u proceduri, i da ga je na to upozorio, što je on i prihvatio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar