Prištinski mediji: Nemačka i Francuska nude Beogradu i Prištini dupli suverenitet

Francuska i Nemačka predstaviće na sastanku u Berlinu 29. aprila plan za sporazum Beograda i Prištine, koji bi donekle zadovoljio zahteve Beograda. Radi se o ideji dvostrukog suvereniteta, piše prištinska „Gazeta ekspres“ pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako se navodi, taj plan, koji će biti predstavljen na sastanku kome će prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, ne uključuje podelu teritorije.

„Govori se o dvostrukom suverenitetu. Kosovo će očuvati teritorijalni integritet, ali će Srbija uživati neki suverenitet nad kosovskim Srbima i srpskim crkvama“, tvrdi izvor lista.

Prema njegovim rečima, moguće je da će Kosovo preneti deo svog suvereniteta na Brisel, a Brisel će to preneti na Srbiju, kako ideja ne bi zvučala previše agresivno, preneo je Tanjug.

„Pomenuti su razni slučajevi širom sveta kao način da se ugodi i Beogradu i Prištini, ali stvari neće biti tako jednostavne“, rekao je izvor i dodao da učešće u Berlinu celu situaciju čini još nejasnom.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kosovo i Metohijasporazumsuverenitet
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ja sam još pre više godina predlagao uvođenje novog instituta, takozvana podeljena suverenost – suverenost nad teritorijom i suverenost državnih organa (zakonodavna, izvršna i sudska vlast) s tim što bi teritorijalni suverenitet imala Republika Srbija, a suverenitet državnih organa građani Kosova i Metohije, pa time najviše Albanci kao većinsko stanovništvo.

  • Alex

    To su pravne kategorije.Stvarnost je sasvim drugačija. Nema priznanja.Ko normalan može potpisom da se odrekne svoje teritorije.

  • Misko

    Mislite, sporazum sa USA? Priština nema suverenitet na Kosovu. Kada bi sve vojske napustile Kosovo, niko više ne bi ništa pitao Prištinu. Dajte više da se završi sa time. Preseljenje nazad u Albaniju, isto kao Srbi iz Hrvatske i kraj priče.

  • Balkan

    Sve komplikovanije pameti nema samo sirove snage. Ziveli