U trendu

Prištinski mediji: Nemačka i Francuska nude Beogradu i Prištini dupli suverenitet

Francuska i Nemačka predstaviće na sastanku u Berlinu 29. aprila plan za sporazum Beograda i Prištine, koji bi donekle zadovoljio zahteve Beograda. Radi se o ideji dvostrukog suvereniteta, piše prištinska „Gazeta ekspres“ pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako se navodi, taj plan, koji će biti predstavljen na sastanku kome će prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, ne uključuje podelu teritorije.

„Govori se o dvostrukom suverenitetu. Kosovo će očuvati teritorijalni integritet, ali će Srbija uživati neki suverenitet nad kosovskim Srbima i srpskim crkvama“, tvrdi izvor lista.

Prema njegovim rečima, moguće je da će Kosovo preneti deo svog suvereniteta na Brisel, a Brisel će to preneti na Srbiju, kako ideja ne bi zvučala previše agresivno, preneo je Tanjug.

„Pomenuti su razni slučajevi širom sveta kao način da se ugodi i Beogradu i Prištini, ali stvari neće biti tako jednostavne“, rekao je izvor i dodao da učešće u Berlinu celu situaciju čini još nejasnom.

(Sputnjik)