Rumunija objasnila zašto je zaustavila ruske tenkove na putu za Srbiju

Rumunija nije propustila transport sa ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rumunije.
„Za izdavanje tranzitne dozvole za prevoz vojnog materijala, koja može biti izdata samo rumunskom operateru, treba ispuniti nekoliko uslova“, objasnili su u rumunskom MIP-u.

„Jedan od uslova je da usluge rumunskog operatera, koje se izdaju na osnovu tranzitne dozvole, ne treba direktno ili indirektno da odgovaraju interesima fizičkog ili pravnog lica, institucija ili organizacija iz Ruske Federacije, niti da budu namenjene za korišćenje u Rusiji (u skladu sa odlukom 2014/512/PESC Saveta EU o ograničavajućim merama, uzimajući u obzir akcije Rusije u destabilizaciji stanja u Ukrajini, a koji je deo unutrašnjeg zakonodavstva Rumunije)“, dodali su u rumunskom diplomatskom resoru.

Objasnili su da se ovaj ovaj uslov ne ispunjava zato što licenca nije ni bila izdata.

Rumunska televizija „Digi 24“ je saopštila da se radi o 30 tenkova i o 30 oklopnih transportera, koji su poslati u skladu sa ugovorom između Srbije i Rusije.

Ranije je Sputnjik pisao da su Rumuni blokirali prevoz doniranih tenkova i oklopnih borbenih automobila iz Rusije. Miroslav Lazanski je saopštio da Rumuni ne dozvoljavaju prevoz tih vozila Dunavom, iako u odredbama Konvencije o plovidbi Dunavom nema nijedne tačke na kojoj bi se temeljila ta odluka Bukurešta.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rumunijatenkovi
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Lepo bi bilo,kada nijedna zemlja ne bi dozvolila promet teskog naoruzanja.Svaka nabavka oruzja u svetu,“mirise“ na rat i nova cuda.Uvozimo cvece i lepu garderobu, a ne orizje.To vazi za sve zemlje sveta.!

  • Milan

    Da smo neka država zabranili bismo transport za Rumunijom kroz naš deo Dunava za sve robe koje idu u Rumuniju

  • Anonimni

    RUMUNI ,vi uvozite otpadno gvozdje iz Evrope SRBI ZATVORITE DUNAV ZA TE BARZE -AMIN! Evropljani Dunavom salju robu -ZATVORITE USTAVE NA DJERDAPU ZA NJIH -AMIN ! Ali RUMUNI znajte RUSI VAM TO NECE NIKAD OPROSTITI ,A SRBI I DA NE GOVORIMO . TENKOVI CE STICI U SRBIJU A VI SE J“BTE!

  • sinisa.mitic@gmail.com

    Rumuni (i Bugari uz njih) su bili i ostali „ciganske nacije“. Da nije 1999. bilo agresije NATO na SRJ i opasnosti da nam Rusi i ostali posalju vojnu pomoc, njih nikad ne bi primili u EU i NATO. Zapadu je trebala kopnena i vazdusna tampon-zona prema SRJ i zato su ove fukare ekspresno primili.