Rumunija objasnila zašto je zaustavila ruske tenkove na putu za Srbiju

Rumunija nije propustila transport sa ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rumunije.
„Za izdavanje tranzitne dozvole za prevoz vojnog materijala, koja može biti izdata samo rumunskom operateru, treba ispuniti nekoliko uslova“, objasnili su u rumunskom MIP-u.

„Jedan od uslova je da usluge rumunskog operatera, koje se izdaju na osnovu tranzitne dozvole, ne treba direktno ili indirektno da odgovaraju interesima fizičkog ili pravnog lica, institucija ili organizacija iz Ruske Federacije, niti da budu namenjene za korišćenje u Rusiji (u skladu sa odlukom 2014/512/PESC Saveta EU o ograničavajućim merama, uzimajući u obzir akcije Rusije u destabilizaciji stanja u Ukrajini, a koji je deo unutrašnjeg zakonodavstva Rumunije)“, dodali su u rumunskom diplomatskom resoru.

Objasnili su da se ovaj ovaj uslov ne ispunjava zato što licenca nije ni bila izdata.

Rumunska televizija „Digi 24“ je saopštila da se radi o 30 tenkova i o 30 oklopnih transportera, koji su poslati u skladu sa ugovorom između Srbije i Rusije.

Ranije je Sputnjik pisao da su Rumuni blokirali prevoz doniranih tenkova i oklopnih borbenih automobila iz Rusije. Miroslav Lazanski je saopštio da Rumuni ne dozvoljavaju prevoz tih vozila Dunavom, iako u odredbama Konvencije o plovidbi Dunavom nema nijedne tačke na kojoj bi se temeljila ta odluka Bukurešta.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.