Šta zaista znači otvaranje poglavlja 6 i 30?

Šta se zaista krije iza činjenice da je Srbija, rečnikom evropske administracije, otvorila poglavlja 6 i 30 u pregovorima sa EU?

Široj javnosti i nije najjasnije šta se krije iza te formulacije, pa i „objašnjenja“ da to znači usklađivanje ovdašnjih pravila poslovanja sa onim u zemljama EU, ali je za trgovinski i preduzetnički sektor to signal da će, na primer, i u Srbiji biti na snaži obaveza plaćanja u roku do 30 dana, umesto što se, kao sada, na isplate čeka i po 150 dana.

Poglavlje 6, naime, odnosi se na pravo privrednih društava, a Srbija će, kroz pregovore sa EU, usklađivati svoje propise koji se odnose na prava i obaveze upravljanja i poslovanja preduzeća sa onim na evropskom nivou, među kojima je i pomenuta direktiva o plaćanjima, koja bi trebalo značajno da ubrza isplate u trgovinskim transkacijama.

Veliku korist od toga imaće posebno mala preduzeća i proizvođači koji će moći bržim prilivom isplata da brže obnavalju svoju prozvodnju.

Poglvalje 6 doprineće, prema stručnjacima, stvaranju poslovnog okruženja, koje će biti usklađeno sa evropskim standardima i kao takvo privući dodatne strane i domaće investicije u Srbiju.

Kada je reč o poglavlju 30 koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, Srbija će otvaranjem tog poglavlja početi pripreme za ulazak u evropski trgovinski blok, što je jedan od najvećih trgovinski blokova na svetu.

To će se u velikoj meri odraziti na trgovinski potencijal Srbije, koja će na taj način biti u poziciji da trguje sa celim svetom.

Istovremeno, usklađivanje ekonomskih odnosa sa inostranstvom podrazumeva da Srbija pruhvatajući evropske zajedničku trgovinsku politiku više ne bi mogla da ima sopstvene bilateralne i bescarinske sporazume sa trećom zemljama, kao što ih, na primer, sada ima sa Rusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

eupoglavlja 6 i 30srbija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • tomislav

    kao sto ste naveli nece moci da ima bilateralne sporazume sa trecom zemljom, sto je malo vazno nego sto je naj vaznije nece moci sama srbija odlucivati o svojim bogastvima kao sto je naj vaznije voda morace dopustiti stranim osvajacima (investitori)da kupe deonice stpskih voda. poljoprivreda ima da se regulise sta i koliko ko sme da proizvede koliko krava sme da da mleka ako predje odredjenu meru to se mora prosuti. pa puno sto sta drugo imalo bi da se nabraja koliko hoces to je negativno u EU a pozitivno je sto ce ljudi moci ici u druge zemlje da traze bolje uslove za rad(ako ga negde ima).