UNS osudio nasilje nad novinarkama TV Pink

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je najoštrije osudilo nasilje nad novinarkama TV Pink, koje se desilo tokom protesta pokreta Dveri ispred te televizije i zatražilo da odgovorni
budu kažnjeni.

U saopštenju, UNS je preneo da je tom udruženju urednik Informativnog programa RTV Pink Goran Gmitrić rekao da je „udarac pesnicom oborio Gordanu Uzelac na zemlju, dok je u potiljak udarena Mara Dragović“.

Obe novinarke, naveo je Gmitrić, pratile su dogadjaj sa drugim ekipama, imale su mikrofone sa oznakama TV Pink i bile uz snimatelje na koje su bacane kamenice i flašice vode.

„Novinarke nisu napadnute kad su izlazile iz televizije, nego su pratile dogadjaj s drugim ekipama. Gordana Uzelac je pala posle udarca pesnicom. Momak iz obezbedjenja TV Pink koji je to video je istrčao, uleteo u masu i uneo je u televiziju“, kazao je Gmitrić i dodao da su novinarke dale iskaze policiji i da su odvezene u Hitnu pomoć.

UNS je naveo da zahteva da nadležni državni organi hitno identifikuju i procesuiraju napadače, kao i da javnosti saopšte sve okolnosti incidenta.

Udruženje je podsetilo da se odredbama Krivičnog zakonika napadi i pretnje novinarima tretiraju isto kao i napadi na službena lica i da je ovo drugi napad na novinare ove godine na stranačkom skupu – u maju novinari Danasa i Tanjuga silom su onemogućeni u obavljanju novinarskih zadataka a napadači na njih do danas nisu procesuirani, iako su identifikovani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar