Beograđanka otkrila šta joj se dogodilo u Zagrebu, Rijeci i Rovinju kada je naručila „kafu“

Šta će se dogoditi ako dođete u Hrvatsku i pričate srpski? Ovo je lično iskustvo Slađane Vićentijević, korisnice Quore.

Bila sam u Hrvatskoj nekoliko puta otkad smo odvojene države. Srpski mi je materinji jezik, dolazim iz središnje Srbije i imam beogradski naglasak. Teško mi je da prebacujem sa srpskog na ostale jezike i naglaske s teritorija bivše Jugoslavije – kaže Slađana i opisuje iskustva iz nekoliko gradova u Hrvatskoj.

– U Zagrebu sam sela u kafić, naručila kavu (tj. kafu) malo fotografisala centar grada, natočila benzin na pumpi i pričala s Hrvatima na svim navedenim mestima. Ništa se neugodno nije dogodilo.

U Puli isto kao u Zagrebu. Ništa se neugodno nije dogodilo. U Rovinju, gradu u kojem sam imala najbolja od mnogih lepih iskustava u Hrvatskoj, poželela sam sladoled s ukusom kave tj. kafe. Zamolila sam konobara sladoled od kafe i on mi je na to rekao: „Ako je kafa, sladoled je na moj račun!“.

U Rijeci je bilo sve isto kao u Zagrebu i Puli. U Dubrovniku sam razgovarala sa zaista puno ljudi i nije bilo nikakvih posebnih reakcija osim prodavaca u pekari kojem je, kako nam je rekao, bilo drago popričati sa mnom i mojom sestričnom jer smo iz Srbije. Malo smo popričali i ocenila bih to kao ugodno iskustvo – napisala je ova Beograđanka.

Da li i vi imate neka poseba iskustva sa putovanja u neku od bivših zemalja Jugoslavije?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beograđankahrvatskakafa
Komentari (8)
Dodaj komentar
  • Been there done that

    Nazalost samo Srbi žale za druženjima sa ostalim narodima (nacijama) iz ex Yu. Mi nikome ne falimo, niti imate ovakve tekstove po novinama (portalima) kod ostalih odvojenih republika. A Srbi samo šire ruke i pozitivnu energiju kod pojave bilo kog drugog naroda (nacije) i misle da smo dobrodošli negdje. Ne želim stvarati negativnu klimu ali zbog stalnog kontakta sa ostalima znam pravu sliku. Sretno svima!

  • Prvoslav ćirilica

    Samo se vi tešite, vi tešite, upoznaće te fine ljude kad izbije neki sukob, svi se pretvore u ustaše i fašiste!

  • batamrca

    medju svim narodima iz bivse juge ima budala pa i kod nas sva sreca vecina ih je ostala normala, bas ako nemas srece nabasas na one prve

  • Anonimni

    Zar bi trebalo biti drugačije?

  • HVALA INDIRI I MERIMI.

    Volela bih da imam isto takvo iskustvo , ali nazalost , bilo je suprotno. Na autobuskoj stanici u Osjeku, gde sam vracajuci se iz Madjarske, cekala autobus za Bgd.od ostatka kuna posle kupljene karte ,nisu mi bile vise potrebne,udjem i kupim neko pecivo.Prodavacila me usluzi hladno .Videvsi da nije stavila papirnu salvetu zamolim je za istu ,ona mi odgovori…bas im je nestalo toalet papira u toaletu pa su sve odneli tamo..Onda ja nju samo pogledam isto onako hladno.U Mdjarskoj banji sam prosla jos gore.Nazvana sam cetnikusom i to na sav glas i iz cista mira , na sred bazena i stotinu je gledalo sta se desava . Nisam mogla doci sebi sta cujem. Ovim putem htela bih da se javno zahvalim divnoj gospodji INDIRI DERVISEVIC iz Sarajeva I NJENOJ PRIJATELJICI MERIMI koj su me zastitili. od neljudi. Uvek mislim da nije bitno ko je kakve vere , nego ko je covek a ko necovek.A medu svima nama ima i jednih i drugih.

  • Anonimni

    politicari sire mrznju i prave ratove zbog licnih interesa, ne narod!

  • Anonimni

    Moje je lepo iskustvo da me voli dalmatinka i njene druge , ali nisam siguran za njene drugove.

  • Anonimni

    Bilo ko iz Srbije,ako ode u neku Republiku bivse Juge,nece imati apsolutno nikakvih problema,sto govori srpski jezik. Celo to smece,kako nas Srbe toboze niko ne voli van Srbije,to pronose samo politicari,sa svih prostora.Nisam bio na Kosovu,ali citam na Internetu,da nikakvih problemaa nisu imaki oni,koji su obilazili tu zemlju.