U trendu

Beograđanka otkrila šta joj se dogodilo u Zagrebu, Rijeci i Rovinju kada je naručila „kafu“

Šta će se dogoditi ako dođete u Hrvatsku i pričate srpski? Ovo je lično iskustvo Slađane Vićentijević, korisnice Quore.

Bila sam u Hrvatskoj nekoliko puta otkad smo odvojene države. Srpski mi je materinji jezik, dolazim iz središnje Srbije i imam beogradski naglasak. Teško mi je da prebacujem sa srpskog na ostale jezike i naglaske s teritorija bivše Jugoslavije – kaže Slađana i opisuje iskustva iz nekoliko gradova u Hrvatskoj.

– U Zagrebu sam sela u kafić, naručila kavu (tj. kafu) malo fotografisala centar grada, natočila benzin na pumpi i pričala s Hrvatima na svim navedenim mestima. Ništa se neugodno nije dogodilo.

U Puli isto kao u Zagrebu. Ništa se neugodno nije dogodilo. U Rovinju, gradu u kojem sam imala najbolja od mnogih lepih iskustava u Hrvatskoj, poželela sam sladoled s ukusom kave tj. kafe. Zamolila sam konobara sladoled od kafe i on mi je na to rekao: „Ako je kafa, sladoled je na moj račun!“.

U Rijeci je bilo sve isto kao u Zagrebu i Puli. U Dubrovniku sam razgovarala sa zaista puno ljudi i nije bilo nikakvih posebnih reakcija osim prodavaca u pekari kojem je, kako nam je rekao, bilo drago popričati sa mnom i mojom sestričnom jer smo iz Srbije. Malo smo popričali i ocenila bih to kao ugodno iskustvo – napisala je ova Beograđanka.

Da li i vi imate neka poseba iskustva sa putovanja u neku od bivših zemalja Jugoslavije?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.