Borelj: Janša ne predstavlja EU u spoljnoj politici

LJUBLJANA – Slovenački premijer Janez Janša možda jeste na čelu rotirajućeg predsedavanja EU, ali on ne predstavlja Brisel u spoljnoj politici, izjavio je šef diplomatije Unije Žosep Borelj, reagujući na Janšine komentare koji su izazvali napetost sa Iranom, prenosi sajt Politiko.eu.

Borelj je tu neouobičajenu izjavu dao novinarima pošto je Janša u subotu tražio međunarodnu istragu o likvidaciji iranskih političkih zatvorenika 1988. godine, kada je ubijeno najmnaje 2.000 osoba, prema Amnesti internešenalu, dok neki tvrde da ih je bilo mnogo više.

Janšini komentari i video obraćanje na skupu koji je organizovao Nacionalni savet otpora Irana, takođe, odnose se na zahteve Amnesti internešenala da se istraži navodna umešanost iranskog predsednika Ibrahima Raisija u tim pogubljenjima.

To je izazvalo žestoku reakciju Teherana, a portparol tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova je osudio Janšinu izjavu kao „neprihvatljivu, protivnu normama i duhu diplomatije“. To je bio razlog što je iransko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na razgovor slovenačkog ambasadora u Teheranu.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor iranskog ambasadora u Sloveniji, objašnjavajući da se Slovenija uvek zalaže za ljudska prava i fundamentalne slobode, prenela je STA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radović

    Naš narod, naš dobri narod kaže“:Pas treba da laje kad mu se naredi, da ne pravi galamu bez potrebe“.