CkM:Leposavić nema pravo da CG baštinu preda drugoj državi

PODGORICA – Svaki i najmanji potez nove crnogorske vlade je na meti kritika predstavnika i organizacija bivše vlasti, pa tako Crnogorska kulturna mreza (CKM) poručuje da ministar pravde Vladimir Leposavić nema pravo da crkvenu baštinu Crne Gore ustupi stranoj državi, odnosno Srbiji, preciznije Beogradskoj patrijaršiji.

Kako kažu, Leposavić je „ponizio Crnogorce“ zato što na konsultacije o izmeni Zakona o slobodi veroispovesti nije pozvao i predstavnike, inače, nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve.

Iz CKM-a kažu da je ovim gestom ministar Leposavić pokazao da je na funkciju isključivo došao da bi od „Crne Gore oteo manastire koje su gradili Crnogorci i predao ih u vlasništvo Beogradskoj patrijaršiji”.

Iz CKM su saopštili da će, iako izmene i dopune spornog Zakona o slobodi veroispovesti još nisu objavljene, biti diskriminatorske za Crnogorce i njihovu crkvu.

Tvrde i da će im biti uskraćeno zagrarantovano ustavno pravo.

“Ovakvo ponašanje ministra Leposavića je za Crnogorce očekivano znajući da je on učesnik litija koje su imale za cilj rušenje Crne Gore. Takođe aktuelni Ministar pravde je bio i pravni zastupnik Srpske pravoslavne crkve i njen glasnogovornik u napadima na našu državu pa samim tim je zaočekivati da mu je izmene postojećeg zakona pisao neko iz Beogradske patrijaršije”, tvrde iz CKM-a, preneo je portal RTCG.

Oni su pozvali Leposavića da u konsultacije uključe predstavnike nekanonske CPC i skreću, kažu, pažnju da nova vlada nema pravo da kulturnu baštinu Crne Gore „predaju u vlasništvo verskoj zajednici strane države…“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radović

    Ma šta kažeš? E, neće biti da je baš tako?Deder da vidimo? Gdje je središte Katoličke crkve? U Crnoj Gori? E pa nije. Središte Katoličke crkve je u Vatikanu, a Vatikan nije u Crnij Gori već je strana država.Eeee odatle mi dođi! Ne smeta vama što je strana država, već što je Srbija i što su Srbi u pitanju.A sad uskoro kad se stvari vrate na svoje mjesto vidjećemo koliko je Srba i pravoslavaca u Crnoj Gori i dali su većina ili manjina.Vama ne smeta samo Srbija. Vama smeta i Crna Gora sa svojom slobodarskom i junačkom prošlošču, svojom istorijom, svojom tradicijom, svojom kulturom, svojim jezikom i svojom Srpskom pravoslavnom crkvom, čije je središte u Beogradu.Vi koji želite neku drugu Crnu Goru(Monte Negro) imate sindrom Ukraine i Sjeverne Makedonije(bivše Makedonije)gdje zapad razvaljuje pravoslavlje, a Vatikan je nedodirljiv.Aaa… jeli lažem ili i zborim istinu protiv koje se borite otkako ste bez sedla zajahali Crnu Goru.E sad ste sjahali.Crna Gora će ostati Crna Gora domovina i topli dom svekolikog naroda koji u njoj živi.Nema povlaštenih ni potčinjenih, nama diskriminacije.Svi će imati pravo da se mole Bogu jer su vidjeli na skorom primjeru da Bog pomaže, jer širi ljubav i jednakost, a ne mržnju, pakost i podvojenost.