Dunja Mijatović: Žrtve masakra na Tuzlanskoj kapiji zaslužuju pravdu

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je danas da žrtve masakra na Tuzlanskoj kapiji zaslužuju pravdu i optužila Srbiju da ne poštuje svoje medjunarodne obaveze u vezi s tim zločinom.

Povodom 25. godišnjice zločina na Tuzlanskoj kapiji, gde je Vojska Republike Srpske granatom ubila 71 osobu i ranila više od 130, Mijatović je rekla da pred sud još nisu izvedeni svi odgovorni za taj masakr i da se oni, poput mnogih drugih ratnih zločinaca u regionu, „kriju iza odbijanja nekih država da izruče svoje državljane optužene za ratne zločine ili da saradjuju na druge načine“.

„Najdrastičniji je slučaj Novaka Djukića, koga je sud Bosne i Hercegovine osudio za izdavanje naredbe za napad na Tuzlu, a on je pet godina posle izricanja presude i dalje na slobodi u Srbiji jer presuda još nije sprovedena. To je šamar žrtvama masakra u Tuzli i flagrantno nepoštovanje od Srbije njenih medjunarodnih obaveza u oblasti ljudskih prava“, navela je Mijatović u pisanoj izjavi.

Mijatović je kazala i da je važno sećati se žrtava „tog gnusnog napada“ i preživelih, i pamtiti patnje njihovih porodica, ali je dodala da to nije dovoljno i da one zaslužuju pravdu.

„Nažalost, zadovoljenje pravde u regionu i dalje sputava nedostatak političke volje za borbu protiv nekažnjivosti za zločine tokom rata, i sve veći napori da se podriju do sada postignuti rezultati“, navela je Mijatović.

Dodala je da su negiranje zločina počinjenih u ratu, falsifikovanje činjenica utvrdjenih pred Haškim tribunalom i veličanje ratnih zločinaca „postale ozbiljne prepreke u toj borbi“.

„Vreme je da zemlje u regionu depolitizuju zločine počinjene tokom rata i da posvete više pažnje potrebama preživelih i porodica žrtava. Obezbedjenje pravde u vezi s počinjenim zločinima mora da bude jedan od glavnih političkih prioriteta u regionu“, navela je Mijatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Americki Alah

    Dodala je da su negiranje zločina počinjenih u ratu, falsifikovanje činjenica utvrdjenih pred Haškim tribunalom i veličanje ratnih zločinaca „postale ozbiljne prepreke u toj borbi“. oborili su elektricne vodove na mladu vojsku i usmrtili ih u sarajevu. Verovatno doticna “ nije cula“ za to kao i za mnoge druge zlocine prema Srbima. Kravice recimo, nisam procitao da se doticna protivila oslobadjajucom presudom zlikovcu naseru oricu? Taj njen haag je unistrio dokaze za markale( dokaze koji govore da su muslimani pobili svoje), pa sta su radile te “ seve“? ubijali su svoje i pripisivali zlocine Srbima. Pred haskim tribunalom je utvrdjeno samo ono sto je zapad hteo: krivica Srba, stvarna ili montirana, nebitno, bitno je bilo satanizovati i demonizovati Srbe. Ne pravdam zlocine, svi bi trebali biti procesuirani, ali ovde se radi o izmisljenim zlocinima da bi prikrili svoja zverstva. Kao u slucaju Racak,Markale, Vukovar… i mnogi drugi. A najveci i najgnusniji od svih je divljacko bombardovanje Srbije od strane nato zlikovaca, koji i stoje iza svih tih poziva na lincovanje, upravo da bi prikrili te svoje zlocine. merkelova, klintonovi, bush, bler, olbrajtova…. i mnogi drugi bi trebali pred sud

  • Kimi

    A da mi je znati da li su osuđeni oni kojima ji su napali vojnu kolonu u Tuzli dok se JNA povlačila? Kako to da se samo broje muslimanske žrtve? Gde su odgovorni za zverstva koji su radili muslimani nad Srbima? To i nije sud. Sud mora da bude pravedan a ne politizovan. Na svim stranama je bilo zločina, dakle svi moraju da odgovaraju.