U trendu

Dunja Mijatović: Žrtve masakra na Tuzlanskoj kapiji zaslužuju pravdu

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je danas da žrtve masakra na Tuzlanskoj kapiji zaslužuju pravdu i optužila Srbiju da ne poštuje svoje medjunarodne obaveze u vezi s tim zločinom.

Povodom 25. godišnjice zločina na Tuzlanskoj kapiji, gde je Vojska Republike Srpske granatom ubila 71 osobu i ranila više od 130, Mijatović je rekla da pred sud još nisu izvedeni svi odgovorni za taj masakr i da se oni, poput mnogih drugih ratnih zločinaca u regionu, „kriju iza odbijanja nekih država da izruče svoje državljane optužene za ratne zločine ili da saradjuju na druge načine“.

„Najdrastičniji je slučaj Novaka Djukića, koga je sud Bosne i Hercegovine osudio za izdavanje naredbe za napad na Tuzlu, a on je pet godina posle izricanja presude i dalje na slobodi u Srbiji jer presuda još nije sprovedena. To je šamar žrtvama masakra u Tuzli i flagrantno nepoštovanje od Srbije njenih medjunarodnih obaveza u oblasti ljudskih prava“, navela je Mijatović u pisanoj izjavi.

Mijatović je kazala i da je važno sećati se žrtava „tog gnusnog napada“ i preživelih, i pamtiti patnje njihovih porodica, ali je dodala da to nije dovoljno i da one zaslužuju pravdu.

„Nažalost, zadovoljenje pravde u regionu i dalje sputava nedostatak političke volje za borbu protiv nekažnjivosti za zločine tokom rata, i sve veći napori da se podriju do sada postignuti rezultati“, navela je Mijatović.

Dodala je da su negiranje zločina počinjenih u ratu, falsifikovanje činjenica utvrdjenih pred Haškim tribunalom i veličanje ratnih zločinaca „postale ozbiljne prepreke u toj borbi“.

„Vreme je da zemlje u regionu depolitizuju zločine počinjene tokom rata i da posvete više pažnje potrebama preživelih i porodica žrtava. Obezbedjenje pravde u vezi s počinjenim zločinima mora da bude jedan od glavnih političkih prioriteta u regionu“, navela je Mijatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.