Hrvati opet prisvajaju Teslu

Na Svetskoj izložbi Dubai Ekspo, koja se održava sledeće godine, Hrvatska planira da kao jednu od najistaknutijih ličnosti svoje zemlje predstavi i srpskog naučnika rođenog u hrvatskom mestu Smiljane Nikolu Teslu.

Tesla, koji je na Vikipediji na engleskom jeziku predstavljen kao srpsko-američki naučnik, naći će se u društvu hrvatskih naučnika i inovatora, kao što su pronalazač iz 16. veka Faust Vrančić, ali i, po nedavnim procenama najbogatiji Hrvat, Mate Rimac, inovator i vlasnik kompanije „Rimac automobili“.

Arhitekta koje je osmislio hrvatski štand Ante Vrban rekao je za Večernji listda će posetioci, pored ostalog, moći da uživaju u „sobi čula“, gde će na bespilotnoj elektrifikovanoj platformi moći da „osete“ Hrvatsku, tako što će gledati projekcije praćene mirisom i zvukom.

„Platforma će proći kroz Modru pećinu, Plitvička jezera, slavonska polja, ali i atmosferu tribina hrvatskih navijača“, kaže Vrban i dodaje da je pri prezentaciji Hrvatske stavio naglasak i na prirodne lepote, ali i na kulturu, umetnost, nauku, inovacije i sport.

„Tako će jedan deo paviljona biti posvećen velikim hrvatskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Mate Rimca… Sa ekrana će ‘iskakati‘ poznati sportisti poput Janice i Ivice Kostelića, Gorana Ivaniševića, Luke Modrića, Zlatka Dalića, Dražena Petrovića“, rekao je Vrban.

Svetska izložba je manifestacija koja okuplja brojne zemlje, a održava se još od sredine 19. veka.

Prva Svetska izložba je održana u Londonu 1851, a posljednjih godina se organizuje svake dve-tri godine, svaki put na drugom kraju sveta.

Očekuje se da će u Dubaiju od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. godine biti oboren rekord u broju država koje se predstavljaju – čak 192, a procenjuje se da će izložbu posetiti više od 25 miliona ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrvatskanikola tesla
Komentari (11)
Dodaj komentar
  • Nada

    Jedino sto treba svima ovde da je jasno; TESLA je SRBIN PRAVOSLAVNE vere ,a po izboru Amerikanac. On nikada ne moze biti ni Crnogorac ni Hrvat. Ako Hrvati hoce da ga slave neka izvole ,jer oni i onako nemaju nicim Hrvatskim da se PONOSE!!!!

  • m.s.

    Ako gledamo ko je gde rodjen onda je ban Jelacic Srbin posto je rodjen u Petrovaradinu. E sad Teslin otac bio pravoslavni svestenik, Teslase izjasnjavao kao Srbin, Tesla pisao cerilicom, sahranjen uz pesmu „Tamo daleko“…Koliko ima Hrvata sa ovakvim karakteristikama u Hrvatskoj ja ne znam ali to sto je neko rodjen na teritoriji danasnje Hrvatske ne znaci da je Hrvat.

  • zex

    Ne znam što smo uporni da je Tesla bio nešto preterano vezan za Srbe i Srbiju. Kada je došao jedan jedini put u Beograd kralju se poklonio a Zmaj Jovi poljubio ruku. Možda zato nikad nije bio član SANU.

  • Anonimni

    Antiša, u pravu si ! Kad je neo poznat i slavan, onda ga Srbijanci prisvajaju (Tesla, Đoković itd.) a kada je obični anonimus, onda svakoga ponižavaju, ko nije gedžovan i ne nosi opanke !!! A ti Bambi ne lupetaj o Boki Kotorskoj, jer si obična neznalica !! (što se tiče fekalija, trećina Beograda ti nema kanalizaciju..)

  • Antisa

    Bambi ajmo i po tvojoj teoriji da se u to vrijeme rodio i odrastao i zanimanje mu bilo kao cistac ulica za Teslu ne bi niko prisivijavao kao veliki Srbin. A zasto te Hrvatske praslavce koji su Teslini komsije u ono vreme i danas ne kaze se da su Srbi vec Hrvatski drzavjani po vjeri ispovesti praoslavci.

    • bambi

      Prvo antisa ne kaze se srbijanac za srbina iz Srbije. Srbin iz Srbijije je srbin a ne srbijanac ili indijanac. To pod jedan. Pod dva. po tebi svi srbi moraju da budu pravoslavci odnosno vernici a verovatno i svi hrvati katolici. Preko 90% ljudi i sa ove i sa one reke ne veruju u bogove i ne bave se religijom. Religija je najveci promasaj ljudske civilizacije i preko nje mocnici ispiru mozak obicnom svetu i cine ga poslusnim te je lako manipulisati u tom smislu sa sirokim narodnim masama. Nekada je za manipulaciju sluzio marksizam, nekada strahovlada a nekada religija. Da nije bilo religije nikada ne bi ni bilo ratova i nikada ne bi bilo zlocina i ubistava, mucenja i progona, umiranja od gladi i bolesti i mrznje prema ljudima. Religija nije samo osakatila ljude na Balkanskom poluostrvu. Pogledajte sukom religijia sta je u radio na bliskom istoku. Kapitalisticke pijavice anglosaksonskog sveta vrlo mudro iskoriscavaju ostatak sveta tako sto ih zatupljuju, stalno provocirajuci na nacionalnoj, verskoj ili drugoj osnovi a u isto vreme oni kao drzave ili kraljevstva poseduju ljude svih mogucih nacionalnsti i vera, porekla i istorije. Pogledajte samo, na Menhetnu se govori 800 jezika i dijalekta a gotovo da je tesko naci neku veroispovest koja nedostaje. Da zakljucim, kada bi Tesla oziveo sa punim pravom bi mogao da pljune i na Srbiju i na Hrvatsku. Ta posrana kapitalisticka amerika mu je pruzila sve u zivotu sto je genije i zasluzio. U tome je velicina zapadne kulture i civilizacije. Zato su oni otisli daleko. Pragmaticni su, konkretni, efikasni, brzi, odavno su raskrstili sa kukanjima, vervanjima, nadanjima, molitvama i tome slicno. Rad, disciplina i odgovornost. Treba verovati u svoju decu, boriti se za njih i za njihovu buducnost a ne parazitirati se i moljakati se po celi Boziji dan kako bi nam rajsko voce palo sa neba. Mozemo mi da prisvajama Teslu koliko hocemo, ali sramota ostaje za ceo zivot.

  • Anonimni

    A sta smo mi povodom tog uradili? Drzimo njegovu urnu u coskicu maleckog muzeja umesto da je izlozen u Hramu Svetog Save, kao sto na zapadu svoje slavne licnosti drze u njihovim hramovima, pa pored svih nas i svaki stranac sa pijetetom da mu se pokloni. Otac mu je bio pravoslavni svestenik, majcin otac takodje. Veliki broj clanova porodice je pobijen od strane ustasa, a kuca mu je bila srusena u ovom poslednjem ratu. Mi nista ne preduzimamo samo naricemo!

  • Antisa

    Po cemu je Srpski isto da kazete da je Sesej Srbijanac zna se gde se rodili ta oba PRAVOSLAVCA.

  • bambi

    Tesla nije rodjen u Hrvatskoj vec u Austrougarskoj. Znate, nekad se Mongolsko carstvo prostiralo sve do grada Kotora ali bi besmisleno bilo da zbog toga tvrdimo da smo mi Mongoli. Sa druge strane, ako je Tesla srbin onda bi nas trebalo da bude sramota. Nemojte da se pozivate na srpstvo jer bas na primeru Tesle, Srbija, iako je Tesla na kolenima molio drzavu Srbiju da mu samo malo da novca da krene sa istrazivanjem, pljunula na coveka, tako da je u Srbiju dosao samo jos par dana kada je trebao majku da sahrani. Nemojte sada da se pozivate da je Tesla srbin, gde ste onda bili velikosrpski dobrotvori? A ovaj gore, nije se on slucajno potpisao kao Crna Gora. Crna Gora vam je za Srbiju isto sto i Ukrajina za Rusku federaciju. Njima nista drugo ne ostaje nego da samo provociraju, podilaze,alapace, ogovaraju, pljuju na srbe i slicno. Da bi se otcepili od matice, tj. da bi ratni profieteri, tajkuni i kirminalci profitirali, izhuskali narod da dobiju podrsku da otcepe. Pazite. Izmislili novi jezik, novu istoriju, povukli granice. A Srbija ih hrani. Na dva dana samo treba da ih ostavi bez leba i mleka pa da im dodje iz dupeta u glavu. Nemaju ni kanalizaciju u Budvi i Herceg novom, cak ni u bosanskoj luci Boka Kotorska nije pronadjena kanalizacija. Sva fekalija se ubacuje u more. Voda im je fekalna, nemaju valutu svoju, dnevnik pocinju sa MIrdita,dolaze svakog dana u Srbiju po hranu, nemaju sta da obuku ako im stane sverc. Zalosno, bedno i jadno. Steta za Crnu Goru.

  • Crna Gora

    Ne prisvajaju ga…tamo je rodjen. Isto je ko vas..a u stvari Tesla je svjetski covjek bio. Druga stvar je sto vi prisvajate svakog I sve..

    • Anonimni

      Nije tacno da sve i svakog prisvajamo, evo tebe ne bi prisvojili, bas nikako!