U trendu

Hrvati opet prisvajaju Teslu

Na Svetskoj izložbi Dubai Ekspo, koja se održava sledeće godine, Hrvatska planira da kao jednu od najistaknutijih ličnosti svoje zemlje predstavi i srpskog naučnika rođenog u hrvatskom mestu Smiljane Nikolu Teslu.

Tesla, koji je na Vikipediji na engleskom jeziku predstavljen kao srpsko-američki naučnik, naći će se u društvu hrvatskih naučnika i inovatora, kao što su pronalazač iz 16. veka Faust Vrančić, ali i, po nedavnim procenama najbogatiji Hrvat, Mate Rimac, inovator i vlasnik kompanije „Rimac automobili“.

Arhitekta koje je osmislio hrvatski štand Ante Vrban rekao je za Večernji listda će posetioci, pored ostalog, moći da uživaju u „sobi čula“, gde će na bespilotnoj elektrifikovanoj platformi moći da „osete“ Hrvatsku, tako što će gledati projekcije praćene mirisom i zvukom.

„Platforma će proći kroz Modru pećinu, Plitvička jezera, slavonska polja, ali i atmosferu tribina hrvatskih navijača“, kaže Vrban i dodaje da je pri prezentaciji Hrvatske stavio naglasak i na prirodne lepote, ali i na kulturu, umetnost, nauku, inovacije i sport.

„Tako će jedan deo paviljona biti posvećen velikim hrvatskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Mate Rimca… Sa ekrana će ‘iskakati‘ poznati sportisti poput Janice i Ivice Kostelića, Gorana Ivaniševića, Luke Modrića, Zlatka Dalića, Dražena Petrovića“, rekao je Vrban.

Svetska izložba je manifestacija koja okuplja brojne zemlje, a održava se još od sredine 19. veka.

Prva Svetska izložba je održana u Londonu 1851, a posljednjih godina se organizuje svake dve-tri godine, svaki put na drugom kraju sveta.

Očekuje se da će u Dubaiju od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. godine biti oboren rekord u broju država koje se predstavljaju – čak 192, a procenjuje se da će izložbu posetiti više od 25 miliona ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.