Hrvatska ministarka: Licemerno da Srbija kritikuje zbog Jasenovca, a rehabilituje Mihailovića

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić ocenila je danas da su licemerne optužbe na račun Hrvatske zbog Jasenovca koje dolaze od visokih funkcionera Srbije, zemlje koja je rehabilitovala ili ima u postupku rehabilitacije, kako je navela, najvećih zločinace iz Drugog svetskog rata, Dražu Mihajlovića i Milana Nedića.

„Nemaju kredibilitet da govore o tim pitanjima… Manipulacija i ovakva retorika su već vidjene i one su bile priprema velikosrpske agresije Miloševićevog vremena. Nadamo se da će Srbija prestati s ovakvom retorikom i da će se okrenuti svojoj evropskoj budućnosti u čemu joj i mi možemo pomoći“, rekla je Pejčinović Burić.

Ona je rekla da je važno izraziti pijetet i osuditi zločine svih represivnih režima na ovim prostorima.

„Upravo zbog poštovanja prema žrtvama smatramo da ovo pitanje ne sme da bude dnevno političko pitanja, da ne sme da bude korišćeno u propagandne svrhe i da su nedopustive manipulacije žrtvama“, rekla je hrvatska ministarka u izjavi koja je prosledjena medijima.

Prema njenim rečima, Hrvatska promoviše i čuva istinu o žrtvama Jasenovca, a Javna ustanova Spomen područje Jasenovac je ključna za istorijsko i naučno utvrdjivanje istine o tom logoru.

„Čista je laž da je Hrvatska na bilo koji način bila konsultovana u vezi organizacije izložbe u UN. O tome koliko je izložba bila kredibilna vidi se po tome što u njoj nije učestvovao ni Izrael ni UN koje su se ogradile“, rekla je Marija Pejčinović Burić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • tomislav

    gospodjo ministarka vi ste sigurno nesto studirali ali koliko vidim vi neznate razliku izmedju holokausa i jednog generala regularne vojske tadasnje drzave srba hrvta i slovenaca i jednog ministra te iste drzave koji je nazalost u to vreme ostao sam i nije imao drugog izbora a vi gospodjo ministarka samo udrite po srbima kao po dobosu. neznam kako bi vama gospodi hrvatima,gospodi bosnjacima(muslimanima)i drugimada ne nabrajam, kakvu bi vi srbiju voleli da se srbi pokatolice ili uzmu islamsku veru ja mislim i kada bi tako nesto bilo opet bi vi nesto nasli da udarate mi srbi smo dezurni zlo pocinitelji. gospodjo ministarka malo uzmite neku knjigu pa procitajte ne mora to biti knjiga srpskom jer vi to neznate citati nego uzmite ima knjiga na engleskom Koje vam sve lepo opisuju ta tremena koja vi spominjete generala mihajilovica i nedica. zelim vam lepo prosvecivanje.

  • Balkan

    Gospodjo Ministarko da li je bas to sve tako kako ste rekli? Eto rekose da je odobrenje UN dao Generalni Sekretar kao i da je Gospodin zaduzen za Holokaust takodje ucestvovao u organizaciji izlozbe. I nece biti bas sve tako kako rekoste oko Jasenovca, mogli biste da pogledate i neke druge istorijske cinjenice osim Hrvatskih i Srpskih.