U trendu

Hrvatska ministarka: Licemerno da Srbija kritikuje zbog Jasenovca, a rehabilituje Mihailovića

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić ocenila je danas da su licemerne optužbe na račun Hrvatske zbog Jasenovca koje dolaze od visokih funkcionera Srbije, zemlje koja je rehabilitovala ili ima u postupku rehabilitacije, kako je navela, najvećih zločinace iz Drugog svetskog rata, Dražu Mihajlovića i Milana Nedića.

„Nemaju kredibilitet da govore o tim pitanjima… Manipulacija i ovakva retorika su već vidjene i one su bile priprema velikosrpske agresije Miloševićevog vremena. Nadamo se da će Srbija prestati s ovakvom retorikom i da će se okrenuti svojoj evropskoj budućnosti u čemu joj i mi možemo pomoći“, rekla je Pejčinović Burić.

Ona je rekla da je važno izraziti pijetet i osuditi zločine svih represivnih režima na ovim prostorima.

„Upravo zbog poštovanja prema žrtvama smatramo da ovo pitanje ne sme da bude dnevno političko pitanja, da ne sme da bude korišćeno u propagandne svrhe i da su nedopustive manipulacije žrtvama“, rekla je hrvatska ministarka u izjavi koja je prosledjena medijima.

Prema njenim rečima, Hrvatska promoviše i čuva istinu o žrtvama Jasenovca, a Javna ustanova Spomen područje Jasenovac je ključna za istorijsko i naučno utvrdjivanje istine o tom logoru.

„Čista je laž da je Hrvatska na bilo koji način bila konsultovana u vezi organizacije izložbe u UN. O tome koliko je izložba bila kredibilna vidi se po tome što u njoj nije učestvovao ni Izrael ni UN koje su se ogradile“, rekla je Marija Pejčinović Burić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.