Kitarović: Nećemo oduzimati odlikovanja Praljku, branio nas je od Srba 

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Bjelovaru da neće oduzeti odlikovanja Slobodanu Praljku, jer ih je on, kako je navela, dobio za odbranu od „velikosrpske agresije“.

Praljak je poslednjom optužickom haškog tribunala pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin počinjen na delu tertiroije BiH.

Praljak je nakon izricanja presude u sudnici tribunala popio ciijanod, a par sati kasnije umro je u jednoj od obližnjih bolnica.

„Ti su ljudi odlikovanja dobili za odbranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva“, rekla je Grabar Kitarović, preneli su mediji.

Upitana zašto nije bila na komemoraciji Praljku, odgovorila je da se „država vodi razumom, a ne emocijama“.

Prema Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima, Predsednik Republike može oduzeti odlikovanja ili priznanja u skladu s odredbama Zakona, a u jednom od članova, između ostalog, piše: „Državna komisija će za nosioce odlikovanja ili priznanja, koji su pravosnažno osuđeni na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje tri godine, predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kolinda Grabar Kitarovićslobodan praljak
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radovic

    Glupi Srbi su im napravili državu(kralj Aleksandar)To im upravo najviše i smeta.Onaj ko je navikao na kavez najviše mu smeta sloboda.Važno je velikim Hrvatskim“ prijateljima „da nema više tamo Srba,a sledeći koraci će biti germanizacija i italizacija,ali to će ići onako fluidno polako ali sistematski i sigurno.Jovan Dučić je najbolje opisao taj mentalitet koji čeka gazdu da mu bude sluga i svoga brata ubija zbog njega dabi dokazao totalnu lojalnost.Druženje sa njima koštalo nas je najmanje polovinu populacije,ali rastanak će nas spasiti ne samo od njih nego i od njihovih gazda.Nije isknjučeno da će ih angažovati da ubijaju ponovno za njih, ali će to ići mnogo teže , bar kad smo mi u pitanju.

  • Miša

    Kada oni spominju svoje takozvane junake,sve je u redu,a Srbi kada spomenu svoje,onda je to genocid.Nije mi jasno dokle ce da napadaju srbiju koja im nije nista kriva.neka se zali Arkanu i njemu slicnim.Srbi u Bosni su branili svoje porodice,pa kada su osetili da su jaci krenuli su i u osvajanje.To je u ratu normalna stvar.Tako su i Hrvati krenuli na muslimane i vrsili zlodela.I to ne mogu izbrisati ono sto je sud u Hagu,doneo odluku posle sudjenja hrvatskim generalima,da je i Hrvatska genocidan narod.Mogu se sada braniti koliko hoce,ali to je tako i bice i jeste zapisano u stranicama istorije.

  • sirmijum

    Sada naši svi oni koji su osuđeni za KiM treba odlikovati zbog borbe sa ustašama . Oni koji su osuđeni zbog borbe sa ustašama , treba odlikovati zbog borbe sa balijama . One koji su osuđeni zbog borbe protiv balija , treba odlikovati zbog borbe protiv kozoebaca …..balije jesu kozoebci , ali dok se ovi ne sete , prošla baba sa kolačima . Ako neko pita a zašto , e pa to je zato

  • Adolf

    Kad Srbi glasaju da ne žive sa Hrvatima onda je to velikosrpska agresija, a kad Hrvati glasaju da ne žele da žive sa Srbima, onda je to demokratija 😉 Poydrav od Hitlera.

  • Zoran Zemun

    glupaca, izgubila divnu sansu da ne komentarise nista i ostane cista. Cutanje je zlato, ali kod ustasa to pravilo ne postoji…

  • gastarbeiter

    izgubila orjentaciju.zadojena kao ustaško dete i ostaje tako…..

  • anonimus

    nebi ni pavelicu uzela a ne ovom prljku