U trendu

Kitarović: Nećemo oduzimati odlikovanja Praljku, branio nas je od Srba 

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Bjelovaru da neće oduzeti odlikovanja Slobodanu Praljku, jer ih je on, kako je navela, dobio za odbranu od „velikosrpske agresije“.

Praljak je poslednjom optužickom haškog tribunala pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin počinjen na delu tertiroije BiH.

Praljak je nakon izricanja presude u sudnici tribunala popio ciijanod, a par sati kasnije umro je u jednoj od obližnjih bolnica.

„Ti su ljudi odlikovanja dobili za odbranu od velikosrpske agresije i ja im ta odličja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva“, rekla je Grabar Kitarović, preneli su mediji.

Upitana zašto nije bila na komemoraciji Praljku, odgovorila je da se „država vodi razumom, a ne emocijama“.

Prema Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima, Predsednik Republike može oduzeti odlikovanja ili priznanja u skladu s odredbama Zakona, a u jednom od članova, između ostalog, piše: „Državna komisija će za nosioce odlikovanja ili priznanja, koji su pravosnažno osuđeni na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje tri godine, predložiti oduzimanje odlikovanja ili priznanja“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.