Mogerini: EU će formirati kontakt grupu da pomogne Venecueli za izbore

Evropska unija (EU) formiraće medjunarodnu kontakt grupu kako bi pomogla u organizovanju novih predsedničkih izbora u Venecueli, izjavila je večeras šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

„Cilj medjunarodne kontakt grupe je jasan. Želimo da omogućimo gradjanima Venecuele da se slobodno i na demokratski način izjasne putem novih izbora. Nije reč o posredovanju“, rekla je Mogerini posle prvog dana neformalnog sastanka šefova diplomatija EU u Bukureštu i dodala da bi prvi sastanak te grupe mogao da bude održan naredne nedelje u nekoj latinoameričkoj zemlji.

Zemlje koje su najavile da će biti u kontakt grupi su Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Portugal, Švedska, Holandija i Velika Britanija. Od zemalja koje nisu u EU u Kontakt grupi će biti Ekvador, Kostarika, Urugvaj i Bolivija, rekla je šefica evropske diplomatije.

Neke zemlje članice EU najavile su da će priznati lidera opozicije Huana Gvaida za privremenog predsednika, rekla je Mogerini i dodala da odluka o priznavanju Gvaida predstavlja pravo (prerogativ) jedne države.

Evropski parlament je danas usvojio rezoluciju prema kojoj priznaje Gvaida i pozvao sve članice EU da to isto učine.

EP je pozvao šeficu evropske diplomatije i „države članice da usvoje čvrst i jedinstven stav i priznaju Huana Gvaida kao jedinog legitimnog vršioca dužnosti predsednika“.

To priznanje samoproglašenog prelaznog predsednika važiće „do održavanja slobodnih, transparentnih i kredibilnih izbora s ciljem ponovnog uspostavljanja demokratije“, naveli su evroposlanici.

Vašington je priznao Gvaida istog dana, 23. januara, kada se on sam proglasio za privremenog predsednika države na protestu u Karakasu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • MILOS

    Pozdravljam ovako brzu nameru EU,da po kratkom postupku osnuje Kontakt grupu,i omoguci narodu Venecuele, da na postenim parlamentarnim (ponovljenim) izborima,iskaze svoju volju. Takodje,veoma je pohvalno,sto je vecina evropskih drzava,priznala opozicionog Predsednika Parlamenta,za privremenog (do odrzavanja izbora) Sefa drzave Venecuela. Da je evropa tako brzo,tako energicno i efikasno prisla resenju Kosovskog i nekih drugih politickih problema,zasluzila bi mnogo veci respekt .!