U trendu

Mogerini: EU će formirati kontakt grupu da pomogne Venecueli za izbore

Evropska unija (EU) formiraće medjunarodnu kontakt grupu kako bi pomogla u organizovanju novih predsedničkih izbora u Venecueli, izjavila je večeras šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

„Cilj medjunarodne kontakt grupe je jasan. Želimo da omogućimo gradjanima Venecuele da se slobodno i na demokratski način izjasne putem novih izbora. Nije reč o posredovanju“, rekla je Mogerini posle prvog dana neformalnog sastanka šefova diplomatija EU u Bukureštu i dodala da bi prvi sastanak te grupe mogao da bude održan naredne nedelje u nekoj latinoameričkoj zemlji.

Zemlje koje su najavile da će biti u kontakt grupi su Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Portugal, Švedska, Holandija i Velika Britanija. Od zemalja koje nisu u EU u Kontakt grupi će biti Ekvador, Kostarika, Urugvaj i Bolivija, rekla je šefica evropske diplomatije.

Neke zemlje članice EU najavile su da će priznati lidera opozicije Huana Gvaida za privremenog predsednika, rekla je Mogerini i dodala da odluka o priznavanju Gvaida predstavlja pravo (prerogativ) jedne države.

Evropski parlament je danas usvojio rezoluciju prema kojoj priznaje Gvaida i pozvao sve članice EU da to isto učine.

EP je pozvao šeficu evropske diplomatije i „države članice da usvoje čvrst i jedinstven stav i priznaju Huana Gvaida kao jedinog legitimnog vršioca dužnosti predsednika“.

To priznanje samoproglašenog prelaznog predsednika važiće „do održavanja slobodnih, transparentnih i kredibilnih izbora s ciljem ponovnog uspostavljanja demokratije“, naveli su evroposlanici.

Vašington je priznao Gvaida istog dana, 23. januara, kada se on sam proglasio za privremenog predsednika države na protestu u Karakasu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.