Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca, javlja portal Klix.ba.

Po drugi put Naser Oriću i Muhić su oslobođeni optužbi za ubistvo Milutina Miloševića i Mitra Savića u selima Lolići i Kunjerac.

Ponovni postupak trajao je od 3. septembra do 9. novembra ove godine. Na suđenju je ponovo saslušan zaštićeni svjedok O-1 koji je promenio svoj iskaz u odnosu na izjavu datu 2014. godine.

Advokati su bazirali svoju odbranu upravo na ovom delu, rekavši da je zaštićeni svedok mijenjao iskaze u bitnim delovima svaki put kada je saslušan.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono veće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ratne zločine.

Pre izricanja presude stotine građana se okupilo ispred Suda BiH, kako bi Oriću i Muhiću iskazali podršku u ovom procesu, a presuda je ispred Suda BiH dočekana povicima “Alahu ekber”, javlja novinar Srpskainfo.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. godine na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Tribunal u Hagu je odbio zahtev odbrane.

Haški tribunal je Orića 2008. godine pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Naser Orić
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ti, Balijo, što veličaš Dobricu Ćosića, samo da te informišem da je bio ništa-čovjek i loš pisac. Obična jajara, malo partizan, malo četnik, po potrebi…

  • Anonimni

    Nema poganije propagande od srpske propagande i lazi, parola srpskih medija, lazi samo lazi do velikog fanatizma, dok se laz ne prihvati kao istina. Pa kako vas nije sramota napravili ste genocid u Srebrenici i okolini i vi imate obraza pisati o Naseru Oricu, vama smeta svaki BH patriota koji je brani svoj kucni prag, Naser Oric nije bio agresor dok je Srbija bila agresor u ovom ratu BH, pa pogledajte sve masakre koje JNA – srpska vojska nacinila. Ja vam preoprucujem radije pozabavite vasim zlocinima koji ste pocinili na tlu BH. Laz je Srbiji velika svetinja u Srbiji sve pocinje na lazi. Dobrica Ćosić, književnik, član SANU, bivši predsjednik države, „otac srpske nacije“, napisao je sljedeće: „Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“ Sa ovim je sve receno i zato marš u pm.

    • Koliko je godina imala Ajša

      Itekako ima poganije propagande, a to je ona poturčena minder-propaganda poturčene sda talibanske sirotinje. Niko nije gajio nade da će potručeni kadiluk suditi po zakonu…. znalo se da će ubicu osloboditi odmah….samo me čudi što su igrali onu predstavu tobože pritvaraju ubicu…kad smo joj svi, ali ama baš svi znali kraj.

    • AA ( americki alah)

      ako si ti “ pravi musliman“ kako te nije sramota da lazes? Ili si samo mali muslimajmun? Anonimni na tebi je da zakljucis

    • Srba

      Pitaj cukundedu Srbislava ko laze.Nije genocid i ne nerviraj se.