Nove uvrede iz Sofije: Bugarski vicepremijer nazvao Srbiju okupatorom

Tokom srpske okupacije za vreme Tita nazivali ste sebe Jugoslovenima i to je vaše pravo, ali ne kradite našu istoriju, izjavio je vicepremijer Krasimir Karačanov, obraćajući se zvaničnom Skoplju.
Karakačanov je za „bTV“ rekao da su Bugarska i Severna Makedonija 2017. godine potpisale sporazum koji obavezuje strane da ne iznose teritorijalne zahteve, da ne koriste jezik mržnje i ne kradu istoriju jedna od druge. Kao odgovor na primedbu voditeljke da navedene tačke zvuče kao vrlo opšte formulacije i da Makedonci i dalje smatraju revolucionara Goce Delčeva Makedoncem, političar je rekao da mišljenje čoveka o nečemu nije uvek u skladu sa realnošću.

„Šta znači ‘mislimo’? Ako ja, na primer, mislim da sam Meksikanac, da li me to čini Meksikancem? Mnogi Bugari možda žele da budu Bugari, a da počnu da žive u Kaliforniji, da li ih to automatski čini Amerikancima? U međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima ne postoji argument ‘mislim’. Nekada su mislili da su naslednici Filipa i Aleksandra  Velikog, ali su im Grci rekli ‘ne, ne ne, vi niste njihovi naslednici, i oni su se složili“, rekao je vicepremijer.

S tim u vezi, on je rekao da isto tako Skoplje ne može da iskrivljuje činjenice, nazivajući cara Samuila makedonskim carem, kada je on u istoriji poznat kao bugarski vladar. Dodao je da je i Goce Delčev bio Bugarin i da dokazi za to postoje u dokumentima Turske i SAD.

Prema mišljenju političara, Severna Makedonija pokušava da progura laž da navodno Bugarska pokušava da Makedoncima oduzme pravo na samoopredeljenje.

„Ne primoravamo ih da promene svoj identitet i jezik. Govorimo im da se zovu kako god žele. Makedoncima. Tokom srpske okupacije nazivali ste sebe ‘Jugosrbima’ ili ‘Jugoslovenima’ – u Titovo vreme. To je vaše pravo. Ali ne treba govoriti ‘sebe zovem Makedoncem, jer je Goce Delčev bio Makedonac, ili je car Samuilo bio Makedonac’, istakao je Karakačanov.
On je predložio Skoplju da „kaže istinu“. Pod istinom on podrazumeva to je da je „ideju o makedonskoj naciji stvorila Kominterna 1933. godine u Moskvi“.

„Ta ideja je u Jugoslaviji zaživela zbog Jugoslovenske i Sovjetske komunističke partije. Nametali su i nasilno, s obzirom da je u samoj Makedoniji bilo pogubljeno 12-13 hiljada Bugara (misli se verovatno na događaje iz januara 1945. godine kada su tokom političkog terora Makedonije ubijani ili podvrgnuti represiji stanovnici koji su se izjašnjavali kao Bugari)“, dodao je Karakačanov.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bugarskauvrede
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Bugari su poznati kao podmukao narod. Za vreme ll svetskog rata činili su neviđene zločine i silovanja žena u južnoj Srbiji. Tito je izmislio Makedoniju a pokrajine da bi oslabio Srbiju. Bugari hoće Niš, Pirot, Zaječar, Vranje . E malo sutra, bežite od nas ne palimo se na vaše laži!

  • Pera

    Ovakva retorika bugarskog zvaničnika najblaže rečeno je neogdovorna, priziva reakciju, a dogadjaji iz skorije istorije u kojoj su bugari vršili zločine na ovim prostorima služeći fašistima, još su u svežem sećanju. Nazivati još i Srbiju okupatorom, bezobrazno je, pogotovo kada dolaze od funkconera bugarske vlade. Ne treba raspaljivati strasti, iskustvo kaže da se one posle teško gase. Što se Makedonije tiče, kako su izabrali, takva će im i sudbina biti, a biti im dobro kao u bivšoj Jugoslaviji, nažalost neće više nikada.

  • Fica

    Skim jos nismo bili u svadji sa susedima?

  • Ferat Hajdari

    Istina je da su Bugari harali u drugom sv.ratu pa sve do Kosova kada su pravili razne zločine i torture nad ljudima u zoni Šar Planine.To sam čuo od staih ljudi koji su sada rahmetlije(umrli)a po neki su još živi svedoci doduše veoma mali broj. Bugari su bez milosti i osećaja a prate ih i pojedine frakcije i iz same Srbije u ime Velike Srbije. Na Balkanu ima veoma malo iskrenisti i tolerancije a veoma mnogo nametanje svoje dominacije i sile nad drugima.Svi na Balkanu imaju manje ili više uprljane ruke krvlju i prokleti su od strane žrtava i njihovih najmilijih koji su patili i dan danas pate, tako da totalna pravda nad žrtvama i sadašnjim žrtavama bile žive ili mrtve ostaje Allahu na sud.Pozdrav svim dobrim ljudima ma oni bili Bugari, Hrvati, Srbi, Albanci, Makedonci, Cr ogorci, Muslimani ili Hrišćani i drugi.

  • Anonimni

    Ne 45 vec od 1038 do 1945 VI STE SLUZILI HITLERU I UBIJALI SRPSKU NEJAC JER STE NIKAKVI VOJNICI: NEMOJ MISLITI DA SU SRBI TO ZABORAVILI ,NIT ZABORAVILI NIT OPROSTILI SLEDECI PUT AKO GA BUDE VAS NECE BITI NI POLOVINA JER STE SE JASNO DEKLARISALI DA STE FASISTI ;A SRBI NIKAD NISU PODRZAVALI FASISTE!

  • Anonimni

    Skroz tačno.

  • batamrca

    pa dragi moji bugari 45 te ste vecina bili fasisti najgore vrste