OHR i Delegacija EU u BiH osudili jučerašnje pretnje Šmitu u Banjaluci

 Kancelarija Visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštila je danas da snažno podržava slobodu izražavanja, ali da istovremeno žali zbog činjenice što su najviši zvaničnici BiH i Republike Srpske sebi dozvolili da se nadju u „degutantnoj situaciji“, odnosno pored osoba koje su uputile pretnje Visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu.

„Pozicije autoriteta nose odgovornost da služe kao primer za izgradnju političkog diskursa i odnosa medju ljudima. Spomenuto ponašanje nije bilo najsvetliji trenutak, ni za RS ni za BiH u celini. Što se tiče pitanja da li su sami učesnici dogadjaja prekršili ikakav zakon, o njemu treba da odluče policija i tužioci“, naveli su iz OHR-a.

Iz Delegacije EU u BiH naveli su u potpunosti podržavaju pravo gradjana na mirno okupljanje i slobodno izražavanje mišljenja, ali i da najoštrije osudjuju pretnje smrću upućene Visokom predstavniku tokom jučerašnjeg protesta u Banjaluci.

„Ove pretenje su potpuno neprihvatljive i neopravdane u svakom demokratskom društvu. Politički lideri imaju posebnu odgovornost za smirivanje, a ne raspirivanje tenzija, i ne treba da učestvuju u tolerisanju ili da podržavaju poticanje na nasilje“, naglasili su iz Delegacije EU u BiH.

Ranije danas su reagovale i ambasade SAD-a i Velike Britanije u BiH, koje su takodje osudile pretnje Visokom predstavniku Kristijanu Šmitu.
Na jučerašnjem mitingu pod sloganom „Sloboda“ grupa harmonikaša pevala je:“O moj Šmite, ne kači se s nama, ubiće te lole medju nama“.

Harmonikaši su bili ispred srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, koji nisu reagovali, već su sa smehom pratili pesmu.

Inicijator skupa formalno je bila Boračka organizacija Republike Srpske (BORS), a povod za skup je odluka Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita da poništi Zakon o nepokretnoj imovini RS do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radović

    Ako nije odobren od strane Ujedinjenih nacija on je običan građanin na privremenom boravku u BiH, pa prema tome nije nekakav visoki prestavnik .To što kao nelegalnog štite zapadne ambasade samo govori koliko poštuju i BiH i međunarodno pravo i Ujedinjene nacije.Prema tome Šmit za Republiku Srpsku nije nikakav međunarodni predstavnik.Što se tiče prijetnji, sve je dobro dok mu samo projete.Kako se drugačije otarasiti takvih koji bi da man prave red(realno nered) u našoj državi.Narod pjeva on o što želi, a želi da nije tu i da ide kući……..