Opasnost u Makedoniji veća nego ikad, EU sprema sankcije?

Brisel razmišlja o uvođenju sankcija Makedoniji ukoliko makedonski predsednik Đorđe Ivanov ne omogući formiranje vlade u skladu sa Ustavom, piše Dojče vele, pozivajući se na neimenovani izvor u Briselu.

U Skoplju je juče boravila briselska četvorka, predvođena evropskim komesarom Johanesom Hanom, a poruka koju su oni ostavili je da stranke, iza kojih stoji većina u parlamentu treba da požure i što pre konstituišu parlament, da izaberu predsednika Skupštine i potom i formiraju vladu.

Izvor DW kaže da, ukoliko Ivanov i dalje bude odbijao da dodeli mandat za formiranje vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu, nema više čekanja, te da svakim danom raste opasnost od daljih tenzija u zemlji, koje bi, kako se navodi, mogle da dovedu do ćorsokaka i dalje destabiliacije.

„Opasnost je veća nego ikada“, upozorio je isti izvor.

Za predstavnike EU nema sumnje da iza organizovanih protesta stoji lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikkola Gruevski, iako, kako se navodi, uporno tvrdi da sa njima nema nikakve veze i da je reč o spontanom nezadovoljstvu naroda.

Gruevski se, navodi DW, na sastanku sa komesarom Evropske unije Johanesom Hanom i trojicom evroparlamentaraca „predstavio kao žrtva“ tvrdeći da nema kontrolu ni nad čim.

On se žalio da SDSM u potpunosti kontroliše medije i da SJO radi u interesu Zorana Zaeva.

Iako to nije rekao direktno, utisak prisutnih je bio da Gruevski ne želi posredovanje EU; tokom dvoipočasovnog razgovora, on je samo ponavljao iste stvari i tvrdo ostajao na svojim pozicijama ignorišući primedbe posrednika.

„Jedini cilj Gruevskog je da ostane na vlasti, to je jasno. On uopšte nije ozbiljan i odbacuje svaki naš predlog“, rekao je pomenuti izvor DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

eumakedonijasankcije
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • goran manic

    Eto šta se dešava državama koje su poslušnije i od ovaca.

  • Balkan

    A sta bi sa onim da se ne mesaju u odlucivanje u drugim drzavama. Kako se brzo zaboravljaju i opet primena nekih drugih standarda. Prema ovome ako je sve tacno uskoro cemo gledati stvaranje nove Albanske drzave, ne sada Velike Albanije, nego nove Albanske drzave kao sto je ovo sa Kosovom i Metohijom. Tako je reseno i EU sa Amerikom nastavlja da sprovodi svoj plan o stvaranju Velike Albanije.