PIK poručio da neće tolerisati pokušaje otcepljenja

Upravni odbor Saveta za primenu mira (PIK) u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvao je danas vlasti Republike Srpske (RS) da ne održe referendum o Danu Republike Srpske i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

U zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica PIK-a, uz izdvojeno mišljenje ruskog ambasadora, navodi se da je Ustavom BiH „nesumnjivo utvrdjeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH“.

„U tom kontekstu, predloženi referendum u RS, koji od birača u RS traži da se izjasne o pitanju o kojem je već odlučio Ustavni sud BiH, destabilizujući je i podiže političke tenzije koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti RS da ne održe referendum“, piše u izjavi.

Navodeći da referendum o entitetskim praznicima može potpadati pod nadležnost jednog entiteta, ambasadori zemalja članica PIK-a su upozorili da bilo koji referendum mora biti sproveden u skladu sa Ustavom BiH, i da ne može kršiti Dejtonski mirovni sporazum.

Ambasadori Upravnog odbora PIK-a, kako se navodi, primili su k znanju uveravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude „korak ka sprovodjenju odluke Ustavnog suda BiH“, ali su takodje konstatovali da su predsednik RS Milorad Dodik i Narodna skupština RS više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija BiH.

„Takve izjave i potezi protivni su Opštem okvirnom sporazumu za mir i vladavini prava i jednostavno su neprihvatljive“, naglašava se u izjavi.

PIK je ocenio da „nijedan referendum ne može promeniti činjenicu da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće“, dodavši da odluka Ustavnog suda BiH ostaje na snazi i mora se poštovati u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Politički direktori Upravnog odbora PIK-a su više puta istakli „da je Ustavni sud BiH sastavni deo Aneksa 4. Opšeg okvirnog sporazuma za mir (Ustava BiH), i da je ključan za njegovo sprovodjenje“.

Ustavni sud BiH je novembra prošle godine naložio RS da promeni Zakon o praznicima, jer je obeležavanje 9. januara kao Dana Republike diskriminišuće po gradjane tog entiteta koji nisu Srbi, jer se na taj dan slavi i krsna slava RS  –  Sveti arhidjakon Stefan.

Upravni odbor PIK-a još jednom je potvrdio svoju podršku visokom predstavniku kao konačnom autoritetu za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma, u skladu sa Aneksom 10. Sporazuma i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

PIK je pozvao institucije BiH da ovo pitanje reše kroz ustanovljene zakonske procedure i postojeći ustavni okvir, te putem konstruktivnog dijaloga.

„U tom kontekstu, konstatujemo da su pred Ustavnim sudom BiH već u toku postupci koje su pokrenuli predstavnici državnih institucija s ciljem ocenjivanja ustavnosti odluke Narodne skupštine RS o referendumu, kao i zahtev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS koji je podneo parlament RS“, naveo je PIK.

Istovremeno, PIK je pozvao sve strane u BiH da se „uzdrže od ishitrenih mera i retorike koja vodi podelama i koje samo produbljuju negativnu političku atmosferu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radovic

    Neko ko ti ocigledno radi o glavi do kraja ce se boroti da je izgubis. Sve ostalo je ruzna i manje ruzna prica.Svi dobro znaju da BiH bez Yugoslavije nemoze opstati, ali se nadaju nekoj novoj Turskoj ili Austrougarskoj ili kombinacija.Nama nikad nije bilo lako.Nas krst je tezak, ali ga moramo nositi.