Šefica diplomatije BiH: Neprihvatljiva gradnja svesrpskog svetilišta bez odobrenja BiH

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković (SDA) izjavila je da je neprihvatljivo je da se na teritoriji BiH gradi „svesrpsko svetilište“, bez odluke i odobrenja institucija i gradjana Bosne i Hercegovine.

Turkovićeva je to rekla povodom današnje izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem da se planira izgradnja „nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište na najtužnijem mestu, u Donjoj Gradini“.

Ona je dodala da BiH „poštuje sve žrtve zločina, da je BiH mesto genocida i etničkog čišćenja“, ne samo tokom proteklog rata u BiH, već i za vreme Drugog svetskog rata.

„To je neporeciva činjenica, kao i pravo žrtava na dostojanstveno sećanje i obeležje. Ali, jedno mora biti jasno, neprihvatljivo je da se na teritoriji BiH gradi i radi bez odluke i odobrenja njenih institucija i gradjana“, istakla je Turkovićeva.

Prema njenim rečima, ovakve najave iz Srbije, od vlasti i Srpske pravoslavne crkve, bez ikakvih institucionalnih konsultacija sa nadležnim organima u BiH, ne pokazuju poštovanje i medjudržavno uvažavanje.

„Više liče na obično politikantstvo, zloupotrebu i daleko su od poštovanja prema žrtavama, pa i onim iz Jasenovca, medju kojima nisu samo i jedino Srbi“, navela je Turkovićeva.

Dodala je da je u tom koncentracionom logoru ubijen je i veliki broj Bošnjaka, Roma i ostalih, „kao što su ubijani i u logorima Omarska i Trnopolje, u Prijedoru i na mnogim drugim stratištima gde vlasti manjeg entiteta još zabranjuju izgradnju obeležja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (5)
Dodaj komentar
  • josip

    dali su muslimani trazili srpsku dozvolu da prave u srebrenici memorijalni centar? zasto bi srbi pitali muslimane dali smije nesto da prave na svojoj teritoriji? ta BiH postoji samo na papiru. Rep. Srpska na svom dihrlu moze da pravi sto hoce. a jasenovac, tu bi stvarno trebalo nesto napraviti u spomen tim zrtvama koje su tu bestidno klane i masakrirane. doduse to nije jedino stratiste srpskog naroda. muslimani u BiH ce na kraju ostati sami jer ni Srbi a niti Hrvati ne zele da zive sa njima jer se pokusavaju ponasati kao da je BiH njihova privatna drzava.Ako si za razbijanje Jugoslavije bio onda moras znati da ce se i tvoja kuca raspasti i na to narodi u BiH imsju pravo. u mom dvoristu mogu da plesem ako hocu cjelu noc, bez da ometam susjede tj. komsije.

  • Anonimni

    Niko ne sori da treba praviti obelezja ,ali valjda se mora postovati druga drzava i u dogovoru sa njima realizovati zamisljeno . Nije to necija Mesna zajednica pa raditi sta hoces i gde hoces. Gradi li neko od stranaca na nasoj teritoriji bez dozvole drzavnih organa? Kad je sve po proceduri i Zakonu nadlezne drzave onda nema problema. Sta je sa mostom na Drini kod Ljubovije gde otprilike nije postovana procedura a isti napravljen i ne koristi se? Ne treba stvarati probleme gde ih ne treba da bude!

  • Radoslav Radović

    Sve što Srbi žele napravit na prostorima gdje žive kada bi ovi koji se odnedavno zovu Bošnjaci mogli zaustaviti, zaustavili bi,isknjučivo kao plod neobjašnjive nabrekle mržnje i pakosti, a po svaku cijenu ne daju da se osamostalimo i da svak gleda svoja posla .Iza toga stoji samo jedan odgovor a to je da im je neko (svi znamo i ko) obećao cijelu BiH, kao da je to njegova prćija pa da dijeli kome i kako mu odgovara.Međutim i pored svega što su nam uradili i pored svih nesreća koje su nam priredili i još, kao što vidimo rade i priređuju neće moći bez ponovne upotrebe sile, koju očito više ni nemaju.

  • Krajišnik

    Buletino ko te pita šta

  • milovan

    Bosnjaci,ubijani u Jasenovcu.?????!!!! Pa ova je luda ko struja. Pa tada nije ni bilo Bosnjaka.Tada su se drugacije izjasnjavali,pa onda posle rata drugacije,pa su tek onda postali muslimani a tek sada su neki Bosnjaci. E sada. Dali je ova zena normalna.???