U trendu

Šefica diplomatije BiH: Neprihvatljiva gradnja svesrpskog svetilišta bez odobrenja BiH

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković (SDA) izjavila je da je neprihvatljivo je da se na teritoriji BiH gradi „svesrpsko svetilište“, bez odluke i odobrenja institucija i gradjana Bosne i Hercegovine.

Turkovićeva je to rekla povodom današnje izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem da se planira izgradnja „nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište na najtužnijem mestu, u Donjoj Gradini“.

Ona je dodala da BiH „poštuje sve žrtve zločina, da je BiH mesto genocida i etničkog čišćenja“, ne samo tokom proteklog rata u BiH, već i za vreme Drugog svetskog rata.

„To je neporeciva činjenica, kao i pravo žrtava na dostojanstveno sećanje i obeležje. Ali, jedno mora biti jasno, neprihvatljivo je da se na teritoriji BiH gradi i radi bez odluke i odobrenja njenih institucija i gradjana“, istakla je Turkovićeva.

Prema njenim rečima, ovakve najave iz Srbije, od vlasti i Srpske pravoslavne crkve, bez ikakvih institucionalnih konsultacija sa nadležnim organima u BiH, ne pokazuju poštovanje i medjudržavno uvažavanje.

„Više liče na obično politikantstvo, zloupotrebu i daleko su od poštovanja prema žrtavama, pa i onim iz Jasenovca, medju kojima nisu samo i jedino Srbi“, navela je Turkovićeva.

Dodala je da je u tom koncentracionom logoru ubijen je i veliki broj Bošnjaka, Roma i ostalih, „kao što su ubijani i u logorima Omarska i Trnopolje, u Prijedoru i na mnogim drugim stratištima gde vlasti manjeg entiteta još zabranjuju izgradnju obeležja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.