Šmit poništio Zakon o imovini RS i proglasio zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je danas doneo odluku kojom je proglasio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine.

Šmit je donošenjem ove odluke na osnovu „bonskih ovlaštenja“ poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, koji je ranije usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

On je novinarima u Sarajevu rekao da je zakon koji je usvojila Narodna skupština RS „u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH“.

Zakon koji je danas proglasio Visoki predstavnik, kako je saopšteno iz OHR-a, donet je na privremenoj osnovi i važiće sve dok ga Parlamentarna skupština BiH ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova, navedeno je u saopštenju iz PHR-a.

„Ova odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Kancelarije Visokog predstavnika i u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, navedeno je u saopštenju.

U odluci koju je objavio, Visoki predstavnik je naveo da je Upravni odbor za sprovodjenje mira u BiH (PIK) još u septembru 2004. godine zatražio od BiH da pronadje trajno rešenje u vezi s pitanjem državne imovine.

Na osnovu odluke UO PIK-a, formirana je Komisija za državnu imovinu, koja je trebalo da utvrdi i raspodeli državnu imovinu, kao i da odredi prava i obaveze BiH, entiteta i Brčko distrikta u upravljanju državnom imovinom.

Komisija je trebalo da predloži zakon kojim bi se regulisalo pitanje državne imovine, ali to se nikada nije desilo.

Iz OHR-a su naveli da je rešavanje pitanja državne imovine prvi od pet ciljeva koje BiH treba da reši da bi došlo do prestanka mandata OHR-a u toj zemlji, na šta je PIK upozorio vlasti u BiH još 2008. godine.

Dalje se navodi da je Ustavni sud BiH 13. jula 2012. godine doneo odluku prema kojoj je država Bosna i Hercegovina titular državne imovine i isključiva nadležnost države BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH.

Te principe i stavove, navedeno je iz OHR-a, Ustavni sud BiH je ponovio u kasnijim odlukama koje se odnose na poljoprivredno zemljište, reke i vode, i šume i šumsko zemljište.

Iako na državnom nivou nije rešeno pitanje državne imovine, Narodna skupština Republike Srpske je 10. februara usvojila Zakon o nepokretnoj imovini RS, a predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je 7. aprila potpisala Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupiti na snagu u četvrtak, 14. aprila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • milovan

    Ne moze nista mali fasista nista da ponisti sto je izglasala Skupstina Srpskog Naroda. Ali svabo je svabo. Uporan. Ali nece uspeti kao ni njegovi preci kod Staljingrada. Mrzi svabo Srbe pa totije.

  • Anonimni

    Ja, kao građanin Srbije poništavam odluku građanina Nemačke, dotičnog Šmita i proglašavam zakon koji je donela Republika Srpska važećim. Moja odluka stupa na snagu u momentu kada bude objavljena na ovom sajtu.