U trendu

Šmit poništio Zakon o imovini RS i proglasio zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je danas doneo odluku kojom je proglasio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine.

Šmit je donošenjem ove odluke na osnovu „bonskih ovlaštenja“ poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, koji je ranije usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

On je novinarima u Sarajevu rekao da je zakon koji je usvojila Narodna skupština RS „u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH“.

Zakon koji je danas proglasio Visoki predstavnik, kako je saopšteno iz OHR-a, donet je na privremenoj osnovi i važiće sve dok ga Parlamentarna skupština BiH ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova, navedeno je u saopštenju iz PHR-a.

„Ova odluka stupa na snagu odmah i odmah se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Kancelarije Visokog predstavnika i u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, navedeno je u saopštenju.

U odluci koju je objavio, Visoki predstavnik je naveo da je Upravni odbor za sprovodjenje mira u BiH (PIK) još u septembru 2004. godine zatražio od BiH da pronadje trajno rešenje u vezi s pitanjem državne imovine.

Na osnovu odluke UO PIK-a, formirana je Komisija za državnu imovinu, koja je trebalo da utvrdi i raspodeli državnu imovinu, kao i da odredi prava i obaveze BiH, entiteta i Brčko distrikta u upravljanju državnom imovinom.

Komisija je trebalo da predloži zakon kojim bi se regulisalo pitanje državne imovine, ali to se nikada nije desilo.

Iz OHR-a su naveli da je rešavanje pitanja državne imovine prvi od pet ciljeva koje BiH treba da reši da bi došlo do prestanka mandata OHR-a u toj zemlji, na šta je PIK upozorio vlasti u BiH još 2008. godine.

Dalje se navodi da je Ustavni sud BiH 13. jula 2012. godine doneo odluku prema kojoj je država Bosna i Hercegovina titular državne imovine i isključiva nadležnost države BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH.

Te principe i stavove, navedeno je iz OHR-a, Ustavni sud BiH je ponovio u kasnijim odlukama koje se odnose na poljoprivredno zemljište, reke i vode, i šume i šumsko zemljište.

Iako na državnom nivou nije rešeno pitanje državne imovine, Narodna skupština Republike Srpske je 10. februara usvojila Zakon o nepokretnoj imovini RS, a predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je 7. aprila potpisala Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupiti na snagu u četvrtak, 14. aprila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)