Sećanja: 21 godina od početka NATO bombardovanja

Sirene su se čule 78 dana, a ukupan broj žrtava nikada nije utvrđen. Procenjuje se da je tokom 11 nedelja poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, dok je ukupna materijalna šteta procenjena na više desetina milijardi dolara.

Napad na Srbiju, odnosno SRJ, izvršen je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan.

Naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Klark je kasnije, u knjizi „Moderno ratovanje“, napisao da je planiranje vazdušne operacije NATO-a protiv SRJ „sredinom juna 1998. već uveliko bilo u toku“ i da je završeno krajem avgusta te godine.

Nakon što je Skupština Srbije potvrdila da ne prihvata odluku o stranim trupama na svojoj teritoriji i predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. u 19.45 časova započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više mesta u Srbiji i Crnoj Gori.

Devetnaest zemalja Alijanse počelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji.

Najpre su gađani protivvazdušna odbrana i drugi objekti Vojske Jugoslavije, i to u Prištini, Batajnici, Rakovici (Straževica), Mladenovcu i drugde.

Prema proceni Vlade Srbije, u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, od kojih 89 dece (prema pojedinim izvorima ukupan broj poginulih bio je gotovo 4.000), a ranjeno je i povređeno više od 12.500 osoba.

Nedavno objavljeni zvanični podaci Ministarstva odbrane Srbije govore o 1.008 ubijenih vojnika i policajaca.

Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara. Ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni.

Tadašnje vlasti u Beogradu su tvrdile da je oboreno više desetina letelica, što nikada nije potvrđeno. Ruska agencija APN objavila je da je NATO izgubio preko 400 vojnika i preko 60 letelica, dok je američki predsednik Bil Klinton naveo u govoru 10. juna 1999. godine da NATO nije pretrpeo „nikakve žrtve“.

U Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu čuvaju se ostaci srušenih aviona F-117, F-16, bespilotnih letelica, krstarećih projektila…

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada nije našao na meti.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga.

Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 mostova razoreno.

Tokom agresije izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 „kasetnih bombi“, od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno je više stotina, i upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije u Pančevu i Novom Sadu, a snage NATO-a su prvi put upotrebile i takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema.

Posle više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Pošto je generalni sekretar NATO-a 10. juna 1999. izdao naredbu o prekidu bombardovanja, poslednji projektili pali su na području sela Kololeč (nedaleko od Kosovske Kamenice), u 13.30 sati.

Tog dana Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, sa zadatkom da čuvaju mir, bezbednost i obezbede povratak izbeglih dok se ne definiše širok autonomni status.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bombardovanjeNATO
Komentari (3)
Dodaj komentar
 • Anonimni

  POMOZI BOŽE SRBIJI! ############### Zahtevamo ODŠTETU za ŠTETU NEZAKONITOG ,ZLOČINAČKOG BOMBARDOVANJA SRBIJE od 24.3.1999 do 10.6.1999(tačnije do 16.10.1999)od D E V E T N A E S T zemalja NATO-UBICA pod vođstvom Sjedijnih Američkih Država, ZAJEDNO SA NEMAČKOM, VELIKOM BRITANIJOM,FRANCUSKOM,ITALIJOM,KANADOM, TURSKOM, ŠPANIJOM, AUSTRALIJOM,HOLANDIJOM, BELGIJOM,MAĐARSKOM, RUMUNIJOM , BUGARSKOM,NORVEŠKOM, FINSKOM,…,ODŠTETU ZAHTEVAM ZA MATERIJALNU ŠTETU U ONDAŠNJIH S T O MILIJARDI USA $, POSEBNO ODŠTETU PREKO S T O MILIJARDI USA $ od ISTIH NATO UBICA ,ZA UBIJENE, ZDRAVSTVENE POSLEDICE(FIZIČKE, PSIHIČKE,BOLESTI), OBRAZOVNE ŠTETE ,PRIVREDNE ŠTETE, POSLEDICE PRIRODNE OD ZAGAĐENJA ABH VODA , ZEMLJIŠTA,ŽIVIH BIĆAod toga UPOTREBLJENOG ORUŽJA ZA MASOVNO UBIJANJE ,RAZARANJE -NEDOZVOLJENOG -ATOMSKOG, HEMIJSKOG, BOJNIH OTROVA, ELEKTROMAGNETNIM TALASIMA, SPECIJALNIH DEJSTAVA,… ########### PRED UJEDINJENIM NACIJAMA UZ PODRŠKU RUSIJE, KINE,INDIJE , DA SE AKTERIMA N A T O AGRESIJE ,TO JE ,BOMBARDOVANJA SRBIJE NAPLATI S V A PROUZROKOVANA ŠTETA. SRBIJA SA KOSOVOM I METOHIJOM, PREKID OKUPACIJE KIM SA KONTROLOM UN , TJ. DRŽAVA OD P O V E R E N J A , ZA SRPSKO ZEMLJIŠTE , PO KATASTRU OD PRE II.SVETSKOG RATA-DA SU TO RUSKE UN JEDINICE, DA SE ISPRAZNI KIM OD DOŠLJAKA NEPRIJATELJSKIH DO SRBA, …, POMOZI BOŽE SRBIJI, POMOZI BOŽE SRBIMA MA GDE BILI! KRIVCIMA, TJ. SATANAMA =AKTERIMA BOMBARDOVANJA , NJIHOVIM POMAGAČIMA, ZA GREHE UČINJENE REPUBLICI SRBIJI BOŽJA KAZNA, NA ZEMLJI PRAVIČNA MATERIJALNA ODŠTETA,…ODGOVORNOST SNOSE NA SUDU, L I Č N O , SAMO L I Č N O- VODEĆI LJUDI AKTERA ,IZVRŠIOCI , UMEŠANI ,…

 • batamrca

  nasi zapadni prijatelji

  • Svedok

   Ja u Sarajevu se cula sviren za garanatiranje grada 1165 za te tri godine u samom opkoljenom Sarajevu poginulo 1125 samo dece 11378 ostali ranjeni16435 samo u Sarajevu. Setite se nekad i opkoljenok Sarajeva komsoje. A NATO ga nije bombardavo.