Ateisti Srbije: Protivustavno je da sveštenici obeležavaju Svetog Savu u školama

Udruženje Ateisti Srbije oštro se danas usprotivilo običaju da sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC) organizuju verske obrede u školama povodom verskog praznika Svetog Save.

„Podsetićemo još jednom na to da je sasvim protivno Ustavu Srbije, kao i civilizacijskim tekovinama savremenog sveta, utemeljenim još u Prosvetiteljstvu, da se verski obredi ma koje verske zajednice nameću deci u školama, posebno u makar nominalno sekularnim, svetovnim društvima“, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju.

To udruženje gradjana posebno je kritikovalo slučaj o kojem su mediji pisali, kada je u beogradskoj Osnovnoj školi „Vojvoda Mišić“ od učenika traženo da sakupe novac za dolazak sveštenika SPC povodom „školske slave“ Svetog Save.

Ateisti Srbije su izrazili zadovoljstvo što se tim povodom oglasilo i Ministarstvo prosvete Srbije, ali su ocenili da reakcija tog ministarstva nije bila odgovarajuća situaciji, te su pozvali ministra Mladena Šarčevića da stane na put „zaglupljivanju dece i obesmišljavanju školstva“.

„Ostavite pozitivan trag i ostanite upamćeni kao čovek koji stoji na braniku obrazovanja, prosvete i nauke, a protiv mraka dogmatskih izmišljotina i besmislenih, a skupih bajanja sveštenika. Zaštitite Vuka, Dositeja, Orfelina i decu kojoj bi morali biti uzori, od brutalnih nasrtaja zelenaša i lihvara u mantijama“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • veronika

    Meni lično ne smeta nijedan praznik ako je za dobro čoveka. Najviše mi smeta što god se slavi pa čak i smrt čovečiji – novac ima glavnu ulogu , sve se vrti oko para ..To nije Božije delo !

  • Husnija

    Poštovani moji istimišljenici – ateisti, nažalost u državi Srbiji ima mnogo prtotivustavnosti, slobodno mogu reči, da je sve protiv ustavno, počev od predesnika. Pre tri godine pisao sam zaštitniku gradjana, bole reči ne zaštitniku, da preduzme zakonske mere, kako bi se is Statuta opštine Zemun, izbrisala Krsna slava, kao slava gradjana opštine. Vi ste me dragi prijatelji podržali, ali nažalost “zaštitnik gradjana” nije ni prstom mrdnuo. Predsednik Srbije se krsti pred kamerama, a prema Ustavu, a Srbijaa nije verska država. Božic se proglašava državnim praznikom a ne bi trebalo. Verski praznici, Božic, Uskrs, Bajram i drugi, nisu i nemogu da budu državni praznicci. U redu, neka se ne radi tih dana, neka budu praznićni dani, ali verski praznici koje slave vernici, ne drzaava. Moze da se ne radi na dan versskih praznika, ne za to ssto je drzavni praznik,vec zbog sto jedan veliki broj gradjana toga dana slavi. Neka to bude praznik na teritoriji cele države, ali Božić i Bajram nisu praznici države Srbije, jer to vredja osećanja nas ateista, i drugih državljana Srbije, koji ne veruju hriscanstvu, islamu i jeduizmu, veruju drgim verama i sektama.