U trendu

Ateisti Srbije: Protivustavno je da sveštenici obeležavaju Svetog Savu u školama

Udruženje Ateisti Srbije oštro se danas usprotivilo običaju da sveštenici Srpske pravoslavne crkve (SPC) organizuju verske obrede u školama povodom verskog praznika Svetog Save.

„Podsetićemo još jednom na to da je sasvim protivno Ustavu Srbije, kao i civilizacijskim tekovinama savremenog sveta, utemeljenim još u Prosvetiteljstvu, da se verski obredi ma koje verske zajednice nameću deci u školama, posebno u makar nominalno sekularnim, svetovnim društvima“, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju.

To udruženje gradjana posebno je kritikovalo slučaj o kojem su mediji pisali, kada je u beogradskoj Osnovnoj školi „Vojvoda Mišić“ od učenika traženo da sakupe novac za dolazak sveštenika SPC povodom „školske slave“ Svetog Save.

Ateisti Srbije su izrazili zadovoljstvo što se tim povodom oglasilo i Ministarstvo prosvete Srbije, ali su ocenili da reakcija tog ministarstva nije bila odgovarajuća situaciji, te su pozvali ministra Mladena Šarčevića da stane na put „zaglupljivanju dece i obesmišljavanju školstva“.

„Ostavite pozitivan trag i ostanite upamćeni kao čovek koji stoji na braniku obrazovanja, prosvete i nauke, a protiv mraka dogmatskih izmišljotina i besmislenih, a skupih bajanja sveštenika. Zaštitite Vuka, Dositeja, Orfelina i decu kojoj bi morali biti uzori, od brutalnih nasrtaja zelenaša i lihvara u mantijama“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.