Beograd dobija mrežu „pametnih klupa“

BEOGRAD – Nakon Londona, Beograd će biti prvi grad koji će dobiti mrežu „pametnih klupa“ koje će građanima i gostima srpske prestonice boravak na gradskim ulicama učiniti komfornijim, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Kako se navodi, reč je o klupama koje koriste solarnu energiju i omogućavaju građanima i turistima da dopune baterije na mobilnim uređajima i koriste besplatan internet, ali i da, uz predah na klupi, dobiju podatke o temperaturi, vlažnosti vazduha i nivou buke.

Te klupe su, inače, već postavljene na nekoliko lokacija u gradu, među kojima je i Trg republike.

Nove tehnologije su sastavni deo naših života i grad u kojem živimo trebalo bi da prati njihov razvoj i pruža održiva rešenja kako bi postao bolje mesto za život i, pre svega, olakšao ljudima obavljanje dnevnih obaveza, navodi se i ističe da su „pametne klupe“ samo jedan korak u tom pravcu.

Kako se dodaje, očekuje se da Beograd u budućnosti ima čitavu mrežu „pametnih klupa“ u različitim delovima grada koje će činiti jedinstvenu infrastrukturu za uvid u podatake o životnoj sredini, lakše povezivanje putem modernih tehnologija i ugodniji boravak na javnim površinama.

Podseća se da održivi izvori energije nisu samo trend, već potreba velikih urbanih sredina i dodaje da je solarna energija kojom se napajaju „pametne klupe“ idealno rešenje jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna.

Pre tri godine, London je prepoznao ove vrednosti i u saradnji sa srpskom start-ap kompanijom „Strawberry energy“ lansirao mrežu od 40 klupa koje do sada imaju više od pola miliona korisnika, piše na sajtu Gradske uprave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Nadajmo se da se nece naci neke budale koje ce to da uniste