Brnabić na licu mesta, radnici Fijata prekinuli štrajk

Radnici kompanije Fijat Krajsler automobil iz Kragujevca odlučili su da prekinu štrajk.

Premijerka Ana Brnabić je danas kasno po podne postigla je dogovor sa štrajkačima u kragujevačkom Fijatu o prestanku štajka i započinjanju pregovora.

Premijerka je iza zatvorenih vrata više od dva sata razgovarala sa predstavnicima štrajkača u „FCA Srbija“ gde je proizvodnja bila obustavljana 27. juna.

Na sastanku održanom u Skupštini Grada Kragujevca dogovoreno je i da sutra u podne u Vladi Srbije počnu pregovori sa poslodavcem.

Ana Brnabić je, na konferenciji za štampu, zahvalila radnicima i najavila da će Vlada u pregovorima učiniti sve što je u njenoj moći.

„Drago mi je da kažem da je sastanak bio uspešan, da je sutra radni dan i da sutra u 12 krećemo u pregovore sa Fijatom u Vladi Republike Srbije“, rekla je ona.

Brnabić je istakla da će ona organizovati i biti prisutna na pregovorima zato što joj je važno da održi obećanje koje je dala radnicima i sindikatima, da budem tu sa njima dok razgovaramo sa Fijatom.

„Ne mogu da garantujem šta ćemo dobiti, rekla sam da vlada kao manjinski partner ne može da garantuje šta će dobiti“, istakla je premijerka.

Ono što može da garantuje, kako je istakla, jeste da će biti sve vreme uz radnike i da će zajedno pregovarati, i da će uz njih biti Vlada Srbije.

Brnabić je napomenula da će sa svojim timom, pre svega sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, insistirati da se ispuni što više zahteva sindikata.

„Videćemo šta ćemo dobiti, ali sindikati su već pobedili u tome da je Vlada ti za njih“, rekla je premijerka.

Ona je podsetila je da je pre ovoga bila ministar državne uprave i lokalne samouprave i da nije znala za mnoge probleme sa kojima su se suočavali radnici u „Fijatu“.

Prema njenim rečima, puno problema ima veze proizvodnim procesom, i može da se reši sa nekim srednjim menadžmentom, ali to je svakako nešto što je eskaliralo i o čemu vlada kao manjinski vlasnik treba da razgovara sa većinskim vlasnikom.

„Mislim da Vlada treba da u nadzornom odboru ima ljude koji će mnogo više i mnogo češće da obaveštavaju nas u Vladi o tome šta se dešava u “Fijatu““, napomenula Brnabić.

Ona je, pored radnika i sindikata koji su, kako je rekla, pokazali upornost i hrabrost, zahvalila i rukovodstvu „Fijata“, sa kojima je tokom dana štrajka imala razgovore i molila ih za strpljenje.

„Molila sam ih za strpljenje dok ne vidimo šta ćemo da uradimo zato što je “Fijat“ važan za celu Srbiju, važan je i za ove radnike, važan je i za Kragujevac, važan je i za kooperante, važan je i za nas kao Vladu Srbije, važan je i za ekonomiju Srbije“, istakla je premijerka Brnabić.

Ona je dodala da će se, zbog toga, kao predsednica Vlade mnogo više posvetiti „Fijatu“ „zato što to dugujem i svim ovim ljudima, stvarno divnim ljudima“.

„Imali smo težak sastanak, ali nekako sastanak koji je meni puno značio, u kome su i oni pokazali stvarno puno razumevanja i puno strpljenja“, dodala je Brnabićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ana brnabićfijatštrajk
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • goran manic

    A, ja sam mislio da će izdržati 10 dana, kad ono a tamo međutim…