Da li ste i vi primetili veći račun za struju? Iz EPS-a stiglo objašnjenje

Više od mesec dana na snazi je vanredno stanje, te kod kuće provodimo znatno više vremena nego inače.

Đaci ne idu u školu, penzioneri ne izlaze gotovo uopšte, dok mnogi rade od kuće, a posle završetka radnog vremena ostaju u svojim domovima jer tada počinje policijski čas.

Ipak, mnoge Beograđane, ali i stanovnike drugih delova Srbije, malo su iznenadili nešto veći računi za struju koje su dobili prethodnih dana.

Osim toga, tokom perioda koji provodimo u izolaciji, bilo je i naglih zahlađenja, te su viši iznosi na računima za struju stizali i onima koji nemaju centralno grejanje.

Iz JP „Elektroprivreda Srbije“ potvrđuju da je potrošnja struje sada veća i za više od 20 odsto nego u uobičajenim okolnostima, pogotovo ako se uporedi sa istim periodom prošle godine.

„Prosečna potrošnja električne energije u kategoriji domaćinstava za mart mesec je bila 386 kilovat-sata, što je za 20 više nego prošle godine“, rekli su za „Blic“ iz ovog preduzeća i dodali da „podaci ukazuju na to da je smanjena potrošnja za grejanje, ali da je povećana u svim ostalim vidovima potrošnje u domaćinstvima“.

Osim toga, iz EPS-a kažu i da je, pored uvećanja ukupne potrošnje u domaćinstvima, najveće povećanje u višoj, odnosno skupljoj tarifi.

Još jedan razlog za više račune je i češća upotreba šporeta. Naime, kada smo na poslu, a deca u školi veći deo dana, dosta je onih koji ne kuvaju baš svaki dan.

Inače ne kuvamo svaki dan, ali sada da, jer smo stalno u kući i to je već dodatnih 200 kilovata na standardnu potrošnju, objašnjava još jedna porodica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

EPSračun za struju
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ja radim i nisam kod kuce po ceo dan i trosim kao i pre epidamije sto znaci da je ovo cist lopovluk i izgovor ali bez argumenata . Mozda neko i sedi kod kuce ali dosta nas i radimo

  • Čedo

    Objašnjenje im je „šuplje“. Ja sam im meilom dostavio tačne podatke o stanju brojila na dan 01. aprila. Kada sam 22. aprila dobio račun uočio sam da su mi obračunali potrošnju uvećanu za 350 KW. To govori da uopšte nisu uzeli podatke dobijene meilom već su, po svom nahođenju, izračunali nekakav prosek. Na taj način su oštetili sve kojima su tako obračunali potrošnju struje.