U trendu

Da li ste i vi primetili veći račun za struju? Iz EPS-a stiglo objašnjenje

Više od mesec dana na snazi je vanredno stanje, te kod kuće provodimo znatno više vremena nego inače.

Đaci ne idu u školu, penzioneri ne izlaze gotovo uopšte, dok mnogi rade od kuće, a posle završetka radnog vremena ostaju u svojim domovima jer tada počinje policijski čas.

Ipak, mnoge Beograđane, ali i stanovnike drugih delova Srbije, malo su iznenadili nešto veći računi za struju koje su dobili prethodnih dana.

Osim toga, tokom perioda koji provodimo u izolaciji, bilo je i naglih zahlađenja, te su viši iznosi na računima za struju stizali i onima koji nemaju centralno grejanje.

Iz JP „Elektroprivreda Srbije“ potvrđuju da je potrošnja struje sada veća i za više od 20 odsto nego u uobičajenim okolnostima, pogotovo ako se uporedi sa istim periodom prošle godine.

„Prosečna potrošnja električne energije u kategoriji domaćinstava za mart mesec je bila 386 kilovat-sata, što je za 20 više nego prošle godine“, rekli su za „Blic“ iz ovog preduzeća i dodali da „podaci ukazuju na to da je smanjena potrošnja za grejanje, ali da je povećana u svim ostalim vidovima potrošnje u domaćinstvima“.

Osim toga, iz EPS-a kažu i da je, pored uvećanja ukupne potrošnje u domaćinstvima, najveće povećanje u višoj, odnosno skupljoj tarifi.

Još jedan razlog za više račune je i češća upotreba šporeta. Naime, kada smo na poslu, a deca u školi veći deo dana, dosta je onih koji ne kuvaju baš svaki dan.

Inače ne kuvamo svaki dan, ali sada da, jer smo stalno u kući i to je već dodatnih 200 kilovata na standardnu potrošnju, objašnjava još jedna porodica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.