Koalicija medijskih udruženja: Tužbe ministra Popovića protiv KRIK-a politički pritisak

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je danas da gomilanje tužbi ministra i kako se navodi,“kontroverznog biznismena“ Nenada Popovića protiv portala KRIK-a predstavlja politički pritisak na taj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja.

Koalicija koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija ocenila je da se i ranije dešavalo da „moćnici koji raspolažu ogromnim državnim i privatnim resursima – serijskim tužbama vrše pritisak na medije“.

„Cilj je da otežaju ili onemoguće njegovo funkcionisanje. I pre bilo kakve presude mediji su praktično kažnjeni, jer plaćaju značajne sudske takse i druge troškove odbrane koji ponekad prevazilaze njihove mogućnosti ili značajno otežavaju njihov rad“, piše u saopštenju.

Podseća se da su raznim vrstama pritisaka višestruko izloženi „mediji koji nisu bliski vlasti“ i da im je ujedno „onemogućen pristup bilo kakvim državnim fondovima, odnosno novcu gradjana koji se trenutno „nekontrolisano sliva na račune podobnih medijskih kuća“.

„Osim tužbi i čestih presuda koje ne idu u korist nezavisnim medijima, pritisci se ogledaju i u veoma čestim posetama raznih inspekcijskih službi, kao i u brojnim pretnjama i uvredama koji uglavnom ostaju nesankcionisane“, navela je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja.

Koalicija je podsetila i da se ni dva i po meseca od sastanka predstavnika Grupe za slobodu medija sa premijerkom Anom Brnabić i predaje zahteva za poboljšanje medijske situacija, „ništa suštinski nije promenilo“.

„Smatramo da je u ovim vremenima, kada iz medijske sfere svakodnevno pristižu loše vesti, potrebno pokazati visok stepen medjusobnog uvažavanja i solidarnosti unutar onog dela medijske zajednice koji poštuje profesionalne standarde i nije pod kontrolom vlasti“, dodaje se u saopštenju.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović četiri puta je tužio redakciju KRIK-a zbog otkrića u okviru medjunarodnog projekta „Rajski papiri“, objavio je taj portal.

Novinari su tada objavili autentičnu dokumentaciju koja pokazuje da ministar u svom vlasništvu ima najmanje sedam ofšor kompanija i da se njegovo bogatstvo procenjuje na više od 100 miliona dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • mica

    Ne razumem uznemirenje ljudi iz Krika. Preneli su ono sto je otkrio neko drugi u okviru projekta „Rajski papiri“. Ukoliko su nesto izmislili mogu imati problema, ali posto su preneli nesto sto je neko drugi konstatovao, mislim da nisu u nikakvom problemu. Cak sta vise morali bi da odgovore kontra tuzbom. A Popovic bi mogao da kao Ministar inovacija i tehnoloskog razvoja podeli sa gradjanima Srbije, posebno mladjom populacijom, kako se privatizovane firme Minel transformatori dovode do bankrotstva. Sigurno bi licnim primerom pomogao mladim preuzetnicima da savladaju ovu materiju. Doduse nije inovacija, ali su odvojena znacajna sredstva u budzetu.