U trendu

Koalicija medijskih udruženja: Tužbe ministra Popovića protiv KRIK-a politički pritisak

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je danas da gomilanje tužbi ministra i kako se navodi,“kontroverznog biznismena“ Nenada Popovića protiv portala KRIK-a predstavlja politički pritisak na taj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja.

Koalicija koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija ocenila je da se i ranije dešavalo da „moćnici koji raspolažu ogromnim državnim i privatnim resursima – serijskim tužbama vrše pritisak na medije“.

„Cilj je da otežaju ili onemoguće njegovo funkcionisanje. I pre bilo kakve presude mediji su praktično kažnjeni, jer plaćaju značajne sudske takse i druge troškove odbrane koji ponekad prevazilaze njihove mogućnosti ili značajno otežavaju njihov rad“, piše u saopštenju.

Podseća se da su raznim vrstama pritisaka višestruko izloženi „mediji koji nisu bliski vlasti“ i da im je ujedno „onemogućen pristup bilo kakvim državnim fondovima, odnosno novcu gradjana koji se trenutno „nekontrolisano sliva na račune podobnih medijskih kuća“.

„Osim tužbi i čestih presuda koje ne idu u korist nezavisnim medijima, pritisci se ogledaju i u veoma čestim posetama raznih inspekcijskih službi, kao i u brojnim pretnjama i uvredama koji uglavnom ostaju nesankcionisane“, navela je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja.

Koalicija je podsetila i da se ni dva i po meseca od sastanka predstavnika Grupe za slobodu medija sa premijerkom Anom Brnabić i predaje zahteva za poboljšanje medijske situacija, „ništa suštinski nije promenilo“.

„Smatramo da je u ovim vremenima, kada iz medijske sfere svakodnevno pristižu loše vesti, potrebno pokazati visok stepen medjusobnog uvažavanja i solidarnosti unutar onog dela medijske zajednice koji poštuje profesionalne standarde i nije pod kontrolom vlasti“, dodaje se u saopštenju.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović četiri puta je tužio redakciju KRIK-a zbog otkrića u okviru medjunarodnog projekta „Rajski papiri“, objavio je taj portal.

Novinari su tada objavili autentičnu dokumentaciju koja pokazuje da ministar u svom vlasništvu ima najmanje sedam ofšor kompanija i da se njegovo bogatstvo procenjuje na više od 100 miliona dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.