N1: Švajcarski sud utvrdio da su mediji u Srbiji objavljivali neistine o Draganu Šolaku

Okružni sud u Cirihu doneo je presudu kojom je „nepobitno“ utvrdjeno da su Pink, Studio B, Informer i glavni urednik tog dnevnika Dragan J. Vučićević povredili prava ličnosti suvlasnika Junajted Grupe (United Grupa) Dragana Šolaka, prenela je danas televizija N1 koja je deo te grupe.

Navodi se da je švajcarski sud utvrdio da su tuženi mediji vodili kampanju protiv Šolaka, „lažno ga optužujući i objavljujući neistine koje se odnose na samu ličnost i način poslovanja tužioca i navodni politički angažman, uz izražavanje komentara i mišljenja sa ciljem da se tužilac neobjektivno prikaže u lošem svetlu“.

Sud je odlučio i da su tuženi mediji obavezni da isplate Šolaku obeštećenje u švajcarskim francima, da moraju da uklone stranice svih tekstova i linkove emisija na kojima su vršili povredu prava njegove ličnosti, da se uzdrže od budućeg ponavljanja tog dela i da objave sadržaj presude.

Navodi se da su Pink, Studio B, Informer i Dragan J. Vučićević dužni i da nadoknade tužiocu troškove postupka.

Televizija N1 je prenela i da je presudom koja je postala pravosnažna 15. septembra, „posebno zabranjeno“ glavnom uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću da daje izjave koje krše lična prava Dragana Šolaka.

Dodaje se da je Šolak, koji već godinama živi u Švajcarskoj, pravdu potražio pred sudom u toj zemlji gde, po njegovom mišljenju, tuženi mediji ne uživaju zaštitu vlasti.

Najavljeno je i da će suvlasnik Junajted Grupe pokrenuti tužbe i protiv ostalih medija u Srbiji koji su u medjuvremenu iznosili „različite neistine o njemu i dovodili javnost u zabludu obmanjujući gradjane Srbije potpunim izmišljotinama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar