U trendu

N1: Ć vajcarski sud utvrdio da su mediji u Srbiji objavljivali neistine o Draganu Ć olaku

OkruĆŸni sud u Cirihu doneo je presudu kojom je „nepobitno“ utvrdjeno da su Pink, Studio B, Informer i glavni urednik tog dnevnika Dragan J. Vučićević povredili prava ličnosti suvlasnika Junajted Grupe (United Grupa) Dragana Ć olaka, prenela je danas televizija N1 koja je deo te grupe.

Navodi se da je ĆĄvajcarski sud utvrdio da su tuĆŸeni mediji vodili kampanju protiv Ć olaka, „laĆŸno ga optuĆŸujući i objavljujući neistine koje se odnose na samu ličnost i način poslovanja tuĆŸioca i navodni politički angaĆŸman, uz izraĆŸavanje komentara i miĆĄljenja sa ciljem da se tuĆŸilac neobjektivno prikaĆŸe u loĆĄem svetlu“.

Sud je odlučio i da su tuĆŸeni mediji obavezni da isplate Ć olaku obeĆĄtećenje u ĆĄvajcarskim francima, da moraju da uklone stranice svih tekstova i linkove emisija na kojima su vrĆĄili povredu prava njegove ličnosti, da se uzdrĆŸe od budućeg ponavljanja tog dela i da objave sadrĆŸaj presude.

Navodi se da su Pink, Studio B, Informer i Dragan J. Vučićević duĆŸni i da nadoknade tuĆŸiocu troĆĄkove postupka.

Televizija N1 je prenela i da je presudom koja je postala pravosnaĆŸna 15. septembra, „posebno zabranjeno“ glavnom uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću da daje izjave koje krĆĄe lična prava Dragana Ć olaka.

Dodaje se da je Ć olak, koji već godinama ĆŸivi u Ć vajcarskoj, pravdu potraĆŸio pred sudom u toj zemlji gde, po njegovom miĆĄljenju, tuĆŸeni mediji ne uĆŸivaju zaĆĄtitu vlasti.

Najavljeno je i da će suvlasnik Junajted Grupe pokrenuti tuĆŸbe i protiv ostalih medija u Srbiji koji su u medjuvremenu iznosili „različite neistine o njemu i dovodili javnost u zabludu obmanjujući gradjane Srbije potpunim izmiĆĄljotinama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar