Nema penzije? Radni vek će se poklopiti sa životnim vekom

Radni vek u Srbiji mogao bi biti produžen do navršenih 70 godina života za one koji to žele, ako se usvoji inicijativa za izmenu Zakona o radu.
Sinidikati su odmah odbacili ovakav predlog, smatrajući da od njega jedino mogu da imaju korist funkcioneri u javnim i državnim preduzećima.

Na ruku ovom predlogu ne ode i podatak koliko prosečno žive građani Srbije. Naime, ako je suditi po statistici, muškarci žive 71 godine, a dame oko 75.

A kada će mladi da nađu posao? Rad do 70. godine pogoduje jedino direktorima državnih preduzeća
Sa najnovijom inicijativom da se u penziju ide u 70-toj, radni vek bi bukvalno mogao da se izjednači sa životnim vekom, prenosi Prva TV. Protivnici ove ideje ukazuju i na to da bi mladi onda još teže dolazili do posla.

– A kada će mladi da nađu posao? Rad do 70. godine pogoduje jedino direktorima državnih preduzeća
Pre jedne decenije u Evropi radilo 320 miliona ljudi i da se od tada broj konstantno smanjuje. Trend je da je procenat zaposlenih koji imaju između 25 i 54 godina stabilan i visok. Međutim, trend je i da broj zaposlenih starijih od 54 raste, dok istovremeno sve manje mladih do dvadesetčetvrte dolazi do posla.

Poslodavci kažu da za to što se prednost daje iskustvu, a ne mladosti, postoji nekoliko argumentovanih objašnjenja.

(B92, Prva)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

penzija
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Strasno! Da bog da ih operisao hirurg od 70 negovala sestra od 70 decu im cuvala u obdanistu vaspiyac od 70!!!! Da li mislite da je to normalano! Vec ovi sto rade od 57 pa navise nisu za posao! Niti da potrce niti sa reaguju!!!!! Ubice nas neko zato sto je mnogo mator za posao!!!!!

  • Nataša Gajić

    hahah… grobovi (naših predaka)

  • Milko

    Iz koje duševne bolnice potiču ovi komentari?

  • IRINA

    Potpuno se slazem,da niko (muskarci),ne moze da ode u penziju,pre napunjene sedamdesete godine zivota. Primeceno je,da muskarci kada odu u penziju pre svoje sedme decenije,ne znaju sta ce sa sobom.Setaju po parkovima,zagledaju u zadnjice i noge mladih zena,i samo se seksualno nadrazuju.treba ih ostaviti u radnom odnosu sve dotle,dok se seksualno ne smire.

    • bambi

      A sta treba gospodjo Irina, da jurim muskarce?

    • D.A.

      Naravno da muškarci treba da rade do osamdesete.Vreme leti,godine brzo prolaze.Lepo je raditi po ceo dan.

    • Goki

      Jok pa IRENA tebe svi gledaju hahahaha