Nišlija odustao od posla u Nemačkoj posle prvog dana: Nije tako lepo kao što govore

Nišlija Saša Cvetić, pomoćnik glavnog tehničara u niškom Kliničkom centru jedan je od mnogobrojnih naših zdravstvenih radnika koji su bolji život potražili u Nemačkoj, ali i jedan od onih koji su se otuda vratili nezadovoljni ponudjenom platom i uslovima rada.

Cvetić je agenciji Beta kazao da su njegova supruga i on poverovali u priču o poslu u zdravstvenim ustanovama u kojima je sve automatizovano i u kojima se odlično zaradjuje i otišli u Frankfurt, ali su se otuda vratili razočarani.

„Moj posao u Nemačkoj trajao je jedan dana, jer toga dana kada sam rekao ‘dobar dan’ rekao sam i ‘dovidjenja’. Supruga, koja je takodje zdravstveni radnik, izdržala je 20 dana u poznatoj bolnici u Frankfurtu i onda je dala otkaz i vratili smo se u Srbiju“, ispričao je Cvetić.

Kako je rekao, njegov posao u Frankfurtu trebalo je da bude nega desetak, dvadeset starih lica u staračkom domu.

„Sa poslom se počinje u šest sati i tokom dana brinete o svim korisnicima na jednom spratu. Idete od garsonjere do garsonjere, radite se sve poslove, od grube nege i kupanja do stavljanja proteza, pranja zuba, hranjenja. To je veoma teško. Preko dana nemate vremena za predah“, kazao je Cvetić.

On je izjavio da je za taj posao neto plata 1.100 evra, a supruga i on su iznajmili stan od 45 kvadrata za 850 evra mesečno.

„Nije me bilo sramota da se vratim u Niš i sada sam siguran da posao u Kliničkom centru koji radim već 32 godine ne bih menjao ni za jedan drugi. Siguran sam i da od 100 naših ljudi koji odu u Nemačku jedan dobije dobar i dobro plaćen posao“, rekao je Cvetić,

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović rekao je da se od bezmalo 700 lekara te zdravstvene ustanove u poslednjih desetak godina otišlo u inostranstvo njih 14, dok je od 1.700 medicinskih sestara i tehničara otišlo pedesetak, a vratilo se sigurno 15 do 20.

„Neki su otišli da rade u staračkim domovima, a to nije isto kao kad radite u Kliničkom centru“, izjavio je Radovanović.

On je kazao da su pojedini zdravstveni radnici iz Niša otišli u Nemačku i druge zemlje zapadne Evrope zbog usavršavanja, ali da za tim više nema potrebe pošto novi Klinički centar ima najsavremeniju opremu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Legionar. Cistija su Nemacka dupeta nego tvoja usta.

  • Anonimni

    Iz nasih starackih domova pacijenti pobegnu (koji su u stanju) zato sto ih jako dobro paze i gledaju!U Nemackoj nema 10 kafa i kutija cigara u smeni i bar jedan sat da se otkunja!Zato je pobegao iz nemacke i nije zadovoljan tesko onome koga on gleda!!!

  • B&B

    Nisi ti jedini Cveticu… U Nemackoj ima posla na mestima na kojima oni nece da rade, kako u zdrastvu, tako i u ostalim delatnostima. Treba se zapitati a zasto oni nece to da rade a nude nama i ostalima iz Ist. Evrope. Onaj ko je bio razume Cvetica potpuno

  • marabu 5

    @ squidward testicles Ne lupetaj, života ti, pojma nemaš ali bi da predaješ i popuješ. Radim preko 35 godina kao zdravstveni radnik (šef sam medicinskom osoblju) u Štutgartu i ni u ludilu nisam čula da neko ima minimalac od 1555 €. To je monstruozna laž ! Prosek medicinske sestre/tehničara je između 950 i 1100 € – Netto. Za bilo koju dodatnu funkciju, dobija se 200 € ali Brutto i to posle dobro savladanog jezika i najmanje 8 -10 godina staža. U većim gradovima stanovi i komunalije su papreno skupi tako da “ naši dođoši“ defakto, rade da bi mesečno (pre) živeli ….. doduše na jednom, malo boljem nivou. To je sve.

  • Anonimni

    Pitajte cvetica koliko para ovde ima. Ne od zdravstva…takvi ne odlaze odavde

  • squidward testicles

    Lažna vest. Minimalac u Nemačkoj je 1555 evra, ispod toga NEMA, za puno radno vreme. Ako su i on i supruga radili, to je preko 3000, ako su dobili zakonski MINIMALAC. A nisu, jer su plate u zdravstvu višestuko više. Dakle LAŽ. Naročita je laž da se bilo ko vraća. Uđite sami u bilo koji klinički centar i vidite koliko brzo će naći nekog lekara da vam pomogne. Ne dao vam Bog da se razbolite. Da ne pričam o uslovima u bolnicama. Ovakvu bljutavu laž je mogao samo neko zlonameran da napiše, a vi ako verujete, neka vam tako i bude.

    • Legionar

      Za rad u domovima starih sigurno ne laže jer sam slične priče slušao od više njih. Ne bih prao dupeta nemnačkim babama i dedama ni za 3000 evra, kamoli za 1100 evra. Jurnjava za novcem i boljim životom je uništila ljudima ponos i čast, a to bi trebalo da bude važnije od bilo kakvog novca! Ko razume – shvatiće!