Otac Granita Džake služio zatvorsku kaznu u Beogradu

Ragip Džaka, otac Granita Džake, švajcarskog reprezentativca albanskog porekla sa Kosova, koji je Srbiji dao gol u petak na Svetskom prvenstvu u fudbalu, 1986. godine proveo je zatvoren neko vreme u zatvoru u Beogradu zbog pozivanja na ujedinjenje svih Albanca u jednu zemlju.

Kako navodi list „Alo“, Ragip Džaka bio je jedan od prvih albanskih disidenata separatista osamdesetih godina prošlog veka, a jedan je i od prvih Albanaca koji su uzvikivali „Kosovo Republjik“.

Sa 22 godine je zbog protesta protiv vlasti i pozivanja na ujedinjenje svih Albanaca u jednu zemlju i stvaranja velike Albanije 1986. godine priveden i jedno vreme je proveo u zatvoru u Beogradu, piše list.

Osuđen je na šest godina zatvora zbog parola protiv sistema, a slogani koje je nosio na demonstracijama bili su: „Trepča radi, Beograd se gradi“, „Sloboda, ravnopravnost, demokratija“, „Kosovo Kosovarima“, „Hoćemo ujedinjene albanske zemlje“, „Kosovo Republika“, „Albanci smo, a ne Jugosloveni“, „Ujedinjenje sa Albanijom“…

Odmah nakon izlaska iz zatvora, Ragip Džaka se odselio u Švajcarsku, gde je 1992. godine rođen Granit, navodi „Alo“.

Ragip Džaka je učestvovao na protestima u februaru 1986. godine, na kojima je učestvovalo od 100 do 5.000 ljudi, a koji su predstavljali reakciju na međuetničke incidente.

Osim Ragipa Džake, u zatvoru je 15 godina proveo i njegov ujak, zbog vređanja Srbije.

Da su Džaka i njegov saigrač, takođe albanskog porekla sa Kosova, Đerdan Šaćiri, proslavljanjem golova uz rukama napravljen simbol orla na grudima, prema pisanju tog lista, želeli da isprovociraju Srbe govori i ponašanje albanskih političara iz Prištine, koji su tokom i posle utakmice dodatno provocirali Srbiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

granit džakazatvor
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    I kakve to sada ima vest da nas zamarate time. Izgubili smo svojom nepaznjom i nemarnoscu.Sve ostalo je nevazno. Kakve veze ima sada da li je neko sluzio kaznu. Samo da nesto pisete. Resiti nastali problem (pokusati) na utakmici sa Brazilom (mada tesko ali treba verovati) Napred momci!